Localitatea polonezã Katowice a gãzduit primul dialog politic anual al Platformei europene a regiunilor miniere carbonifere în tranzitie. Localitatea este una cu o istorie minierã îndelungatã.  Trei teme majore au fost dezbãtute în cadrul întâlnirii si anume Primul an pentru regiunile carbonifere în tranzitie – inventarierea progreselor înregistrate”, „Bugetul UE pentru anii 2021-2027 – care sunt oportunitãtile pentru regiunile miniere carbonifere?” si „Atragerea investitiilor private în  regiunile miniere carbonifere – care este valoarea adãugatã a Platformei”.
Din partea României la întâlnire a participat CNS Meridian si reprezentanti ai CEH. În plus au fost prezenti si cei reprezentatii Greenpeace România si Bankwatch România. Reprezentantul CSN MERIDIAN a ridicat problema îmbunãtãtirii metodelor de lucru folosite în cadrul Platformei si focalizarea pe aspectele care trebuie abordate cu prioritate avându-se în vedere gradul de urgentã al acestora. De exemplu, gãsirea unor solutii la nivel european pentru clarificarea regimului legal al ajutorului de stat dupã expirarea la data de 31 decembrie 2018 a Deciziei Consiliului nr. 787/2010 privind ajutorul de stat pentru  facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive.
”În cazul României, un asemenea grup de lucru ar trebui ca împreuna cu Comisia Europeanã si Guvernul României sã rezolve problemele imediate cu care se confrunta Regiunea Vãii Jiului si sã actioneze în sensul implementãrile mãsurilor propuse în Declaratia de la Petrosani din 13 septembrie 2018. Platforma europeanã a regiunilor miniere carbonifere în tranzitie  abordeazã aspecte care privesc problemele comunitãtilor din Valea Jiului, însã fãrã implicarea directã a autoritãtilor centrale si locale din România, rezultatele concrete se vor lasã asteptate”, au precizat reprezentantii CNS Meridian. Regiunea carboniferã Valea Jiului a fos inclusã în Platformã program regiunile carbonifere în tranzitie, lansatã de Comisia Europeanã la finele anului 2017, cu scopul de a sprijini regiunile care desfãsoarã activitãti miniere de exploatare si valorificare a cãrbunelui, sã dezvolte proiecte care au potential de a  stimula o transformare economicã si tehnologicã. În atentia platformei sunt strategii si proiecte pentru îmbunãtãtirea calitãtii aerului, tehnologii bazate pe cãrbune compatibile cu viziunea de  decarbonizare pe termen lung.
Potrivit Ministerului Energiei, în acest sens, prin Memorandumul privind aprobarea planului de mãsuri pentru implementarea initiativei privind regiunile carbonifere în  tranzitie pentru Valea Jiului, aprobat în sedinta de Guvern din data de 4 octombrie, s-a stabilit un set de mãsuri de urmeazã a fi puse în practicã în perioada imediat urmãtoare.
Monika BACIU