Ideea de voluntariat este bine împãmântenitã în afara tãrii, iar tinerii din alte tãri ale Europei fac din asta o experientã de viatã. Au venit si la noi, ne-au arãtat cum sã facem si poate ne-au stârnit putin.  Asta, pentru cã acum, de Ziua Internationalã a Voluntariatului, cei din ONG-uri vin sã ne spunã cã facem pasi importanti pentru a fi în pas cu cerintele unei societãti moderne, în care ideea de voluntariat este atât de apreciatã.
„Casa Pollicino a luat fiintã datoritã unui gest absolut voluntarial si toti membrii, si cei fondatori si cei care au fãcut parte din asociatia de voluntariat de la noi, dar si cei npoi, absolut toti au venit  voluntari. Activitatea celor din Italia este prezentã în Valea Jiului, încã de acum 15 ani. Tot efortul pentru construirea si ulterior, pentru buna functionare a acestei case a fost expresia unor voluntari. Azi, Casa Pollicinio functioneazã prin colaborarea autoritãtilor de la Petrosani si Comitato Pollicino, o asociatie bazatã doar pe voluntariat, dar, de asemenea, extrem de multi voluntari vin si din orasul nostru. Sunt foarte multi elevi, unii care au venit aici consecvent si azi sunt copii, tineri, studenti, ori profeseazã si, de câte ori ajung la Petrosani nu ne uitã si fac voluntariat aici”, a spus Florentina Presecan, coordonatoare a activitãtii de la Centrul de zi Pollicino.

Si asta nu li  se întâmplã doar  copiilor ce vin la Pollicino, iar voluntarii au venit si ca sã ajute bãtrânii. Este cazul celor ce vin la Caritas.
„Noi considerãm voluntariatul o valoare a comunitãtii si e foarte important ca, într-o comunitate dezvoltatã, sã existe oameni care, din timpul lor, sã îsi dedice o parte celorlalte. Avem foarte multi voluntari pe diverse proiecte. Avem si strãini si din tarã si din comunitatea noastrã. La Caritas avem cam 30 -40 de voluntari, tineri selectati din liceele de la noi, prin diverse campanii”, a completat ideea si Alexandru Kelemen, coordonator al Organizatiei Caritas Petrosani.
Ziua Internationalã a Voluntariatului a fost înfiintatã în anul 1985 de cãtre Organizatia Natiunilor Unite si este sãrbãtoritã în data de 5 decembrie. Aceastã zi oferã tuturor organizatiilor de voluntari, cât si voluntarilor individuali, oportunitatea de a-si face vizibile contributiile, atât la nivel local, cât si national ori international, în concordantã cu atingerea „Telurilor de dezvoltare ale mileniului/ The Millennium Development Goals.
Diana Mitrache