Consiliul Judetean Hunedoara va plãti începând cu data de 1 decembrie o cotizatie de 5 lei pentru fecare locuitori al judetului cãtre Asociatia Salvital, care gestioneazã functionarea Servciului medical de urgentã SMURD în judetul Hunedoara.
Decizia a fost adoptatã în plenul sedintei CJH din 28 noiembrie 2018 la solicitarea Asociatiei Salvital Hunedoara. Mãsura a stârnit, însã controverse în rândul consilierilor judeteni care considerã decizia una discriminatorie.
“Domnule presedinte, discutii am mai avut si în urmã cu zece luni; când discutam bugetul pe 2018, am avut aceeasi solicitare din partea Salvital, aceea de majorare a cotizatiei, de la 3 lei la 5 lei/locuitor. Problema nu se pune sub formã cã nu suntem de acord cu aceastã majorare, ci – asa cum discutam si în decembrie – în România au rãmas unul, douã, maxim trei judete unde personalul nu este preluat de inspectoratele judetene pentru situatii de urgentã. În acest fel s-a creat o diferentiere în ceea ce priveste salarizarea; desi conditiile si timpii de interventie sunt la fel, salariile sunt extrem de diferentiate, existând o diferentã foarte mare între ceea ce primesc salvatorii de la Salvital si ceea ce ar fi primit, dacã ar fi fost preluati de ISU”,  a spus consilierul judetean, Toma Florian.
Mãsura, care a duce o crestere a cotizatiei CJH cãtre Salvital de la 3 lei/locuitori la 5 lei/locuitor este consideratã necesarã ca urmare a cresterii costurilor de operare a SMURD în judetul Hunedoara, a deciziei de retragere din aceastã asociatie a unor UAT-uri, dar si a cresterii numãrului interventiilor pe care le efectueazã aceste echipaje. În raportul prezentat în plenul CJH se aratã, de exemplu, cã numai în anul 2017, interventiile SMURD în cele mai  importante localitãti din judet, afiliate acestei asociatii, aratã în felul urmãtor: Deva-793, Hunedoara-1455, Simeria-925,m Ilia-678, Brad-670, Petrosani-1097, Petrila-882 si Vulcan-1097.
“Am solicitat si atunci, solicitãm si acum: aceastã majorare nu ar trebui sã se transforme în una permanentã, ci conducerea Salvital Hunedoara sã se preocupe si sã facã toate demersurile necesare – având în vedere cã este secretar de stat un om extrem de influent si care s-a implicat în acest serviciu de interventii pentru situatii de urgentã – astfel încât paramedicii si tot personalul sã fie preluat de ISU, sã eliminãm inechitãtile salariale care existã în prezent. Sigur cã nu este normal ca oamenii, intervenind în aceleasi conditii, lucrând în aceleasi conditii, sã primeascã salarii diferentiate, pentru cã sunt convins cã si cei 5 lei/locuitor reprezintã o sumã foarte micã si, chiar dacã am dubla aceastã sumã, nu am putea sã acoperim o crestere salarialã care sã se ridice la nivelul celor care sunt plãtiti prin intermendiul inspectoratelor pentru situatii de urgentã”,  a mai spus  consilierul judetean.
În prezent, Asociatia Salvital SMURD asigurã personalul paramedical  pentru functionarea unui numãr de opt echipaje SMURD, dintre care cinci echipaje functioneazã în  locatiile ISU Hunedoara în Deva, Hunedoara, Brad, Ilia si Petrosani, iar trei echipaje în cadrul serviciilor voluntare pentru situatii de urgentã ale autoritãtilor locale din Vulcan, Petrila si Simeria.
Judetul Hunedoara a fost printre primele judete din tarã unde au fost înfiintate echipaje de prim ajutor calificat. Încã de la începutul anului au existat probleme cu contributiile cãtre asociatia Salvital, atunci când mai multe primãrii fie au decis sã se retragã, fie au alocat mai putini bani.
Monika BACIU