Zeci de credinciosi s-au adunat la slujba oficiatã la Biserica Sfânta Varvara din Cartierul Aeroport, bisericã ridicatã de mineri, pentru a o slãvi pe ocrotitoarea celor care trudesc sub pãmânt.
La hram, de Sfânta Varvara, oamenii au tinut sã fie în acest loc si sã se roage pentru toti cei care cândva au cãzut la datorie, încercând sã scoatã din pãmânt, huila. Un sobor de preoti, de la mai multe biserici din Petrosani, a oficiat aceastã slujbã de pomenire, iar lãcasul a devenit neîncãpãtor.  La slujbã a venit si primarul Tiberiu Iacob Ridzi, cu sotia sa Monica si, împreunã, au tinut sã participe la acest eveniment, pentru cã Sfânta Varvara este ocrotitoarea minerilor si a municipiului Petrosani. „Suntem la Biserica Sfânta Varvara, o sfântã care este ocrotitoarea minerilor, dar si a orasului Petrosani si, în fiecare an, cu aceastã ocazie, vin, cu mare drag la  bisericã si la cea catolicã si la cea ortodoxã,  pentru cã este un moment important  pentru toti crestinii si, în special, pentru mineri si cei din Petrosani”,  a spus Tiberiu  Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Si, dacã a fost hram, atunci bãrbatii din comunitatea de momârlani de la poalele Parângului au venit la bisericã, unde au pregãtit mâncare, pe pirostrii, la ceaun, pentru a fi împãrtitã mesenilor, însã, totul s-a fãcut dupã datina strãbunã.
„Avem 3 feluri de mâncare. Avem o varzã scãzutã, o ciorbã, cã la noi asa se face acum, din fasole si pãsat traditional. Am început pe la 5,30 si vom  termina când se asazã toti la masã. Aici numai bãrbatii gãtesc, cã suntem mai rezistenti si mai priceputi”, a spus unul dintre cei care amesteca într-un ceaun urias de pãsat, ca sã nu se prindã de fund.
„La noi numai bãrbatii fac mâncarea, pe care o pregãtim chiar cu o zi, sau douã înainte de hram. Azi le-am pus la fiert si sunt cam 550 de portii”, a completat un altul, care amesteca în alt vas. Sfânta Varvara  a fost mereu ocrotitoarea celor din subteran, iar o versiune francezã a vietii sale vorbeste despre 13 minuni pe care le-a sãvârsit oamenilor care au primit Taina Sfântului Maslu, ajutând oamenii sã se pocãiascã sincer. Sfânta Varvara este si protectoarea copiilor, pe care îi protejeazã de boli, în special de pojar. În  folclorul bulgar, Sfânta Varvara este sora Sfântului Sava, care este cinstit a doua zi, pe 5 decembrie si a Sfântului Nicolae, cinstit pe 6 decembrie. Sfintii Varvara si Sava pregãtesc asadar ziua fratelui lor, Sfântul Nicolae. Un proverb  bulgar spune cã  Sfânta Varvara gãteste mâncare, Sfântul Sava coace pâine, iar Sfântul Nicolae serveste pe oameni cu bunãtãti. Se cuvine cã în aceastã zi sã ne  rugãm pentru sufletele minerilor ortaci, care  s-au sãvârsit în minele Vãii Jiului, dar si pentru cei care încã muncesc în minã. În municipiul Petrosani existã douã biserici care poartã hramul acestei sfinte: Biserica Romano Catolicã si cea din Aeroport, care a fost construitã cu ajutorul minerilor si ligii ce a fost condusã de controversatul Miron Cozma.
Diana Mitrache