Între 75.000 si 200.000 de lei plãteste, lunar, Universitatea din Petrosani pentru încãlzirea spatiilor de învãtãmânt.  Clãdirile sunt mari, existã 12 corpuri de învãtãmânt, iar facturile sunt pe mãsurã. Conducerea Universitãtii din Petrosani încearcã sã ajungã la un acord cu cei de la societatea de termoficare si Complexul Energetic Hunedoara pentru a beneficia, în continuare, de agent termic în  sistem centralizat. În momentul de fatã, încãlzirea se realizeazã cu  ajutorul centralelor pe gaz metan.
“Am avut pânã anul trecut încãlzirea spatiilor de învãtãmânt, mai putin a cãminelor studentesti prin sistemul de termoficare, deocamdatã din cauza problemelor care au existat am trecut pe încãlzirea pe gaz. Urmeazã sã negociem o  trecere pe termoficare, trebuie sã comparãm preturile, sã comparãm calitatea serviciilor furnizate, pentru cã dacã nu ne furnizeazã serviciile la parametrii pe care îi cerem nu ne putem permite sã si plãtim sã si stãm în frig”,  a declarat prof. Univ. dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universitãtii din Petrosani.  Termoficarea a fost cea mai  optimã variantã pentru încãlzirea clãdirilor universitãtii din Petrosani. Randamentul era mult mai bun decât cel al gazului metan, iar  facturile se puteau plãti esalonat.
“Termoficarea ne-a ajutat din douã motive: unul cã era mai ieftinã decât gazul, dar am negociat si o esalonare a facturilor si a plãtii pânã în luna august. Atunci ne puteam permite sã plãtim în mai multe transe si sã ne echilibrãm bugetul pe parcursul anului universitar. Facturile diferã de la lunã la lunã si mai ales în sezonul rece. Avem lunar cam 200.000 de lei, pe  timpul iernii, iar în în vara 75.000 de lei. Am adaptat si aprobat taxele de scolarizare, dar cu foarte putine modificãri pentru cã trãim într-o zonã unde salariile sunt mici, iar majoritatea studentilor nostri vin din zone sãrace si atunci nu putem sã le pretindem prea multi bani la taxe. Am cãutat sã mãrim doar simbolic taxele de cazare la cãmine”,  a mai spus sursa citatã.  Universitatea din Petrosani  este racordatã si la sistemul de  alimentare cu gaz metan, astfel cãminele, dar si sãlile de curs sunt încãlzite, momentan, cu ajutorul centralelor termice.
Monika BACIU