Copiii poartã, zilnic ghiozdane prea grele si cu forme prost gândite, care nu permit distribuirea uniformã a greutãtii pe ambii umeri. În cele ce urmeazã vã prezentãm cât cântãresc ghiozdanele elevilor.

Ghiozdanele elevilor au o greutate însemnatã, acestea depãsind chiar si 6 kilograme. Elevii recunosc cã duc în spate greutãti mari chiar si în zilele în care nu trebuie sã poarte la ei toate rechizitele.

“E greu ghiozdanul meu si astãzi nici nu am toate cãrtile la mine pentru cã am avut educatie fizicã si optional unde nu avem cãrti. Când am toate rechizitele e mult mai greu”, spune un elev al cãrui ghiozdan cântãreste peste 6 kilograme.

Medicii avertizeazã despre cresterea numãrului de elevi cu probleme de coloanã, datoritã ghiozdanelor prea grele. Aproximativ jumãtate din elevii de 14 ani suferã deja de dureri de spate.  Problema în general poate fi influentatã si de pozittia curbatã a spatelui atunci când copilul scrie sau sta aplecat la calculator, spatele curbat ar putea cauza scolioza.

Greutatea ghiozdanelor s-a dublat în ultimii  10 ani si continuã sã creascã. Programele scolare au devenit tot mai complexe, orele optionale determina copii sã adauge în ghiozdane mai multe cãrti si desigur caiete.

Raul IRINOVICI