Parcul de la piata centralã din municipiul Petrosani si-ar putea schimba denumirea. În sedinta de Consiliu Local se va dezbate proiectul prin care se doreste atribuirea denumirii de Parcul Regele Ferdinand I. Redenumirea parcului se va face pentru a marca astfel Centenarul Marii Uniri.
“Tinând seama de importanta comemorãrii Centenarului Marii Uniri si a sacrificiilor românilor din Rãzboiul de Reîntregire  a Neamului 1916 – 1919, precum si de aportul deosebit al Regelui Ferdinand I la fãurirea României Mari si la întãrirea statului nostru national, Consiliul Local al municipiului Petrosani, prin initiatorii subsemnatii, propune cu recunostintã întreprinderea tuturor mãsurilor necesare în vederea redenumirii Parcului Pietei Centrale din municipiul Petrosani, drept Parcul Regele Ferdinand. Retinem cã principele Ferdinand s-a ridicat la domnia Regatului României la 10 octombrie 1914, în urma mortii unchiului sãu, regale Carol I, fiind încoronat la Alba Iulia ca Rege al României Mari în data de 15 octombrie 1922. Regale Ferdinand a luat hotãrârea de a angaja România în primul rãzboi mondial de partea Antantei si cu sprijinul puternic al Reginei Maria, a lui Ion I.C. Brãtianu si a bãrbatilor de stat responsabili ai vremii, a condus tara noastrã cu întelepciune prin încercãrile grele ale rãzboiului. Meritã evocatã aici si hotãrârea M.S. Regele Ferdinand în Prima Bãtãlie de pe Jiu si în numirea generalului Ioan Dragalina la comanda Armatei I – În situatia actualã nu admit sã se vorbeascã în retragere. Trebuie ca toatã lumea, începând cu generalul comandant al armatei sã desfãsoare o energie extremã, trebuie a se utiliza aptitudinea fundamentalã a soldatului nostru: vrednicia la atac -. (pasaj din Ordinul Comandamentului de Cãpetenie nr. 2262 din octombrie 1916). Dacã municipiul Petrosani este astãzi sub administratie românã, o datorãm îndeosebi eroilor armatei noastre din acele vremuri de restriste si comandantului lor – Regele Ferdinand I al României”, aratã autoritãtile locale de la Petrosani.
În plus, în perioada interbelicã, cea mai importantã stradã din municipiul Petrosani purta numele iubitului rege din vremea Rãzboiului de Reîntregire.
“Aceastã stradã principalã a Petrosaniului, fosta Kossuth Lajos – în perioada defunctului imperiu austro-ungar, a luat numele Regele Ferdinand în urma Marii Uniri. Pe aceastã stradã se gãseau institutii publice, magazine (…). Odatã cu instaurarea republicii si prefacerile survenite dupã 19148, numele strãzii a fost înlocuit, iar în perioada regimului socialist clãdirile acestei strãzi au fost demolate. În prezent nu mai existã în Petrosani nicio altã stradã, institutie publicã, parc sau structurã care sã poarte numele Regelui Ferdinand. Aceastã situatie trebuie îndreptatã si anul de gratie 2018 oferã cel mai important moment”, mai aratã autoritãtile locale de la Petrosani.
Monika BACIU