Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara, în parteneriat cu Asociatia Nationalã a Cadrelor Militare în Retragere si Rezervã „A. I. Cuza” – Filiala „Sarmizegetusa” Hunedoara, deruleazã Proiectul „România în an centenar”.O activitate din  cadrul proiectului a fost Concursul „România în rãzboiul reîntregirii si realizarea României Mari”.
“Împlinirea  centenarului este un moment de referintã pentru istoria noastrã, pentru cã faptele care au dus la România întregitã erau rezultatul unui proiect national început în a doua jumãtate a secolului al XIX-lea si temeinic continuat în prima parte a secolului al XX-lea. Pentru a nu uita supremul sacrificiu fãcut de locuitorii spatiului românesc pe câmpurile de bãtãlie ale Primului Rãzboi Mondial, închinat cauzei nobile a întregirii nationale, organizarea concursului a avut în vedere valorificarea  formativã a istoriei în vederea antrenãrii gândirii critice, participãrii active si constiente la promovarea si ocrotirea valorilor politice, sociale, culturale ce apartin  individului, comunitãtii si umanitãtii în egalã mãsurã”, aratã  reprezentantii ISJ Hunedoara.
Etapa localã a concursului s-a desfãsurat în perioada 5-9 noiembrie 2018, la aceasta participând 36 echipaje din unitãtile de învãtãmânt din judet. Etapa judeteanã a concursului s-a desfãsurat în 19 noiembrie 2018, ora 14,00 în  Sala „Europa” a Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara. La aceastã etapã au participat echipajele clasate pe locul I la etapa zonalã, echipaje din urmãtoarele unitãti scolare din judet: Colegiul National „Decebal” Deva; Scoala Gimnazialã „Horea, Closca si Crisan” Brad; Colegiul Tehnic „C. Brâncusi” Petrila; Colegiul Economic „E. Gojdu” Hunedoara si Liceul Teoretic „M. Eliade” Lupeni.
Câstigãtorii etapei judetene au fost elevii Colegiului National „Decebal” Deva, urmati, pe locul II de echipajul Colegiului Tehnic „C. Brâncusi” Petrila si pe locul III de echipajul Liceului Teoretic „M. Eliade” Lupeni. Mentiuni au primit, la egalitate de puncte, echipajele Colegiului Economic „E. Gojdu” Hunedoara si Scolii Gimnaziale „Horea, Closca si Crisan” Brad.
Monika BACIU