Au început manifestãrile dedicate Unirii, iar cei mici ne aratã cã au înteles ce înseamnã sã fii român si sã îti iubesti tara. Spectacolele se tin lant si fiecare oras vrea sã puncteze, în felul propriu, acest fapt.
La Petrila, spre exemplu, au urcat pe scenã câte 100 de tineri îmbrãcati în culorile tricolorului si au cântat, iar fiecare clasã a tinut sã vinã cu un stand de produse, fabricate, la kilometrul zero, cum spun ei, încurajând astfel productia localã.
„Noi ne-am pregãtit cu produse specifice românesti, pentru oamenii care doresc sã le cumpere. Avem pere, mere, zacuscã, chiar si zacuscã de mere sau murãturi. Dacã le consumãm pe acestea, vom fi sãnãtosi”, spune un copil care si-a prezentat standul cu bunãtãti fãcute acasã. „Pentru noi e o bucurie, pentru cã sãrbãtorim alãturi si ne facem prieteni. Am pregãtit mâncare, dulceatã, compot si un spectacol”, a spus si o altã fetitã.


Este un an important si acum, când proiectul acestor copii împlineste 10 ani, tara împlineste 100, momentul fiind marcat asa cum se cuvine. „Actiunea noastrã se numeste Made în România si presupune cã respectãm traditiile românesti si obiceiurile strãmosesti. Copiii se aleg cu a cunoaste traditiile si obiceiurile strãmosesti si a pãstra ce este al nostru, în Valea Jiului. Este foarte important pentru ei, cã deja a devenit o obisnuintã si acum mãnâncã mult mai responsabil, adicã alimente locale, fãrã a fi transportate de la mii de km. Noi zicem: consumãm de zero kilometri”, a spus Liliana Gheban, organizatoarea manifestãrii, care s-a desfãsurat la Casa de Culturã Ladislau Schmidt.  „Este un eveniment prin care se încearcã sã se promoveze produsele bio, mâncarea sãnãtoasã si vãd cã, de la an la an, avem o participare din ce în ce  mai mare. Azi, participã de la bunici, la pãrinti, la copii si la profesori si eu vreau sã îi felicit si mã bucur cã se implicã.  Am avut o emotie profundã sã vãd pe scenã 100 de copii îmbrãcati în albastru, 100 îmbrãcati în galben si 100 în rosu. Am simtit cum ei stiu sã transmitã noilor generatii sentimentul de patriotism”, a completat si Vasile Jurca, primarul orasului Petrila, vorbind despre standurile pline cu bunãtãti, dar si despre spectacolul inedit.
Si la Petrosani au început manifestãrile dedicate Centenarului si aici copiii au venit sã ne arate tuturor cum este sã fii român, ce cred ei despre asta si cum putem sã nu lãsãm uitãrii acest fapt.
Diana Mitrache