Alte proiecte pentru Valea Jiului

Reprezentantii administratiei locale de la Vulcan aratã care sunt proiectele comune pentru Valea Jiului. Edilii de la Vulcan face precizarea în contextul în care Ministerul Fondurilor europene a lansat o dezbatere publicã privind proiectele pentru viitorul Vãii Jiului.
Nu existã mari modificãri fatã de cele prezentate în vara acestui an dupã vizita ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Astfel, edilii cer infrastructurã de transport si anume realizarea drumului Câmpu lui Neag – Herculane si a drumului Vâlcea – Voineasa – Petrosani.
Nu a fost uitat nici marele domeniu schiabil. Astfel, edilii din Vulcan aratã cã unul din proiectele prioritare comune pentru Valea Jiului este „Domeniu schiabil Valea Jiului de la Est la Vest: Petrila, Petrosani, Vulcan, Lupeni.  Complex turistic muzeal, agrement, sport si aventurã ”Poarta de intrare în Parcul National Retezat” –Uricani”.
Dezvoltarea industrialã a Vãii Jiului prin crearea de parcuri industriale/incubatoare de afaceri, pentru toate localitãtile din Valea Jiului si investitii în resursele zonei (cãrbuni si minerale – cuart) sunt altele din doleantele primarilor din Valea Jiului.
În contextul în care sistemul de termoficare este la pãmânt, doar în douã dintre localitãti, respectiv Petrosani si Vulcan, fiind posibilã functionarea, se cer investitii pentru “mentinerea productie de huilã, retehnologizare”.
În plus, se mai solicitã “ reabilitarea termicã a blocurilor de locuinte, cofinantare între 2-5% (programele actuale pe fonduri europene sunt cu procente mari de cofinantare din partea asociatiilor de proprietari si a bugetului local si fondurile sunt greu de accesat- ghidurile de finantare sunt foarte complexe). Reabilitare locuinte sociale la nivel de Valea Jiului”.
Investitorii privati sunt o componentã extrem de importantã a economiei, în general. Astfel, sprijinirea mediului privat din Valea Jiului ar trebui sã fie o prioritate. În acest context, edilii solicitã  “ sprijinirea mediului privat Valea Jiului – o axã de finantare pentru mediul privat- cofinantare de maxim 10%, pentru a putea crea locuri de muncã (axele de finantare deschise au cofinantare mare); finantãrile sã vizeze domeniile pretabile Vãii Jiului: reabilitare/construire pensiuni/locuri de cazare – cofinantare 2%; agro-turism; linii de finantare pentru prelucrare lânã, lapte, carne, fructe de pãdure, ciuperci, lemn, extractie apã platã;  finantãri start-up; ajutor minimis pentru marii investitori  (politica de fiscalitate)”.
Alte douã proiecte prioritare prevãd dezvoltarea localã a Vãii Jiului, dar si componenta socialã.  În plus, edilii mai solicitã “ asigurarea finantãrii de la Guvernul României pentru cofinantare proiecte din  fonduri europene si guvernamentale accesate de Valea Jiului (cofinantãrile depãsesc posibilitatea de a fi sustinute din bugetul local, în multe cazuri)”.
Monika BACIU

3 comentarii la „Alte proiecte pentru Valea Jiului

 • 26 noiembrie 2018 la 06:00
  Permalink

  Vrem fapte ca de vorbe neam saturat !!! Valea jiului a votat de 28 ani cu PSD la presedentiale , parlamentare , europarlamentare , locale , … si cetateni vaii jiului platesc taxe si impozite in fiecare an ca si cei din Valcea , Gorj , Alba , … dar in schimb cetateni vaii jiului isi rup masinile pe DN 7A (Cheile Jietului) pentru a merge duminica la Manastirea de la Groapa Seaca sau la Voineasa si pe Transalpina , drumul spre Herculane , Domeniul Schiabil Parang , Statiunea Montana Pasul Vulcan , Schi la Petrila , Gara Petrosani , Termoficarea in toata valea jiului ca stam pe un munte de carbune HUILA carbune superior , investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan , …

  Răspunde
 • 26 noiembrie 2018 la 20:47
  Permalink

  Hooo,opreste-te,multe mai vrei,cu ce bani?Te crezi in Dubai?

  Răspunde
  • 27 noiembrie 2018 la 09:01
   Permalink

   prea multe vrea…iar voi nu sunteti obisnuiti cu „prea multe”….de fapt nu sunteti obisnuiti cu nimic… investitii sunt ..de ordinul sutelor de milioane de euro ..si vor mai fi si pe viitor..spre exemplu Skoda si VW iau in calcul la anul Romania…insa in zone serioase, in zone sigure ,cu infrastructura ,in zone cu oameni care au cultura muncii ,in zone cu oameni dispusi sa se specializeze si sa se califice profesional….nu in zone in care este ziua si spargerea ziua si talharia ziua si furtul….nu in zone unde decat sa mergi la lucru mai bine astepti „Socialul”‘ sau „‘Somajul ” ,desi ai vai de capul tau traind intr-un bloc mizerabil decuplat de la utilitati de unde refuleaza dejectiile..

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.