Sunt 91 de termocentrale pe cãrbune si ele au provocat, printre alti poluatori, decese si schimbãri climatice. O spun cei care au realizat raportul denumit „Ultima suflare: companiile energetice pe cãrbune care îmbolnãvesc  Europa”.
Conform raportului, 10 companii din Europa sunt responsabile pentru mii de decese: 7.600 decese premature si  3.320  cazuri noi de  bronsite cronice.
Companiile pe cãrbune din Germania dominã lista, deoarece numai în aceastã tarã se aflã 36% din productia de energie electricã pe bazã de cãrbune în UE. În timp ce patru dintre cele 10 companii cele mai poluante au principalele termocentrale pe cãrbune în Germania (RWE, EPH, Uniper si Steag), RWE este cea mai dãunãtoare companie pentru sãnãtatea oamenilor. Trei companii provin din Polonia (PGE, ENEA si ZE PAK) si câte una din Spania (Endesa), Cehia (ÈEZ) si Bulgaria (Holding Energy din Bulgaria). „Companiile de cãrbune precum RWE din Germania stiu foarte bine problemele de sãnãtate pentru care sunt responsabile, dar, dupã cum aratã acest raport, impactul poluãrii lor este mult mai larg si mai grav decât este în general înteles. Europa este o regiune dens populatã, iar o termocentralã pe cãrbune din orice tarã amenintã sãnãtatea oamenilor din întreaga Europã“, a spus Kathrin Gutmann, directorul campaniei Europe Beyond Coal. „Renuntarea treptatã la productia de energie electricã din cãrbune pânã în 2030 va îmbunãtãti sãnãtatea pentru nenumãrate persoane“.
„Patru companii românesti apar în topul 30 – CE Oltenia (locul 16), CE Hunedoara (17), CET Govora (22) si CET Oradea (28), desi între timp aceasta din urmã – CET Oradea – a renuntat la productia pe cãrbune si a trecut pe gaz. Aceste companii sunt detinute de guvernul român (fie la nivel central, fie la nivel local), iar dacã ar fi combinate, ar fi a cincea companie cea mai toxicã din UE. Costurile semnificative de sãnãtate sunt similare cu veniturile pe care aceste companii le obtin din vânzarea energiei electrice pe bazã de cãrbune – sau cu mult peste ele. De exemplu, costurile de sãnãtate cauzate de CE Hunedoara se ridicã la aproximativ 386 EUR/MWh, în comparatie cu un pret mediu al energiei electrice cuprins între 40-60 EUR/MWh în Romania“, potrivit unui comunicat al Greenpeace România.
Diana Mitrache