În perioada 3-16 noiembrie 2018, orasul Santiago de Compostela (Spania) a gãzduit Campionatului Mondial de Sah Clasic pentru Copii de pana la 8 ani, 10 ani si 12 ani.
Mascota acestei întreceri a reprezentat un micut sahist pelerin, cu trimitere directã la celebrul ”Camino de Santiago” un pelerinaj de cca 1000 km, care începe în Pirinei, trece prin Santiago de Compostela si se terminã la Oceanul Atlantic (Cabo Finisterre) acolo unde se considera cã este capãtul Pãmântului (al Lumii Vechi) înainte de descoperirea Americii. Principala atractie turisticã a orasului Santiago de Compostela este renumita catedralã construitã în sec XI-XII, dar mai ales Botafumeiro –  ”cãdelnita” acesteia, confectionatã din 62 de kg de argint, în care se pun cca 40 kg cãrbune si tãmâie si care este manevratã cu ajutorul unui sistem de scripeti de 5 cãlugãri.

Confruntãrile de pe tabla de sah au avut loc în impresionantul ansamblu arhitectural ”Cidade da Cultura” aflat la marginea orasului Santiago de Compostela.

Campionatul Mondial s-a desfãsurat pe durata a 11 runde (una pe zi), sistem elvetian, 90 minute timp de gândire /jucãtor. Dacã se efectueazã 40 de mutãri în acest timp, jucãtorii mai primesc câte 30 de minute si încã 30 de secunde pentru fiecare mutare. În aceste conditii au existat partide de sah care au durat mai mult de 5 ore!

România  a fost reprezentatã la toate categoriile de concurs: bãieti sub 12 ani – 2 reprezentanti, bãieti de 10 ani – 4 reprezentanti, iar la celelalte categorii (fete de 8, 10 si 12 ani / bãieti de 8 ani) – câte un sportiv.

Delegatia României a fost condusã de dl. Corneliu Pascalãu, vicepresedinte al Federatiei Române de Sah care a avut o mare contributie la rezolvarea unor probleme organizatorice apãrute pe parcursul deplasãrii si a fost însotitã de Alin Berescu, Mare Maestru, antrenorul delegatiei.

La aceastã importantã competitie sahistã au participat 827 de copii din 86 de tãri. La grupa de fete sub 12 ani, România a fost reprezentatã de Oana-Magdalena Schiopu, legitimatã la CSM Mihai Viteazu Vulcan si la CSS nr.1 Timisoara. Gratie implicãrii d-lui Corneliu Pascalãu, de cca un an, MM Alin Berescu – unul dintre cei mai titrati antrenori din tarã – este si antrenorul personal al Oanei.

Oana a câstigat dreptul, onoarea si responsabilitatea de a reprezenta Romania la aceastã prestigioasã competitie dupã ce a obtinut titlul de campioanã nationalã la sah clasic, categoria fete – 12 ani.

Parcursul Oanei la aceastã editie a Campionatelor Mondiale a fost urmãtorul:

Runda 1. Uzbekistan (Elo1854) – România (Elo 1526): 1-0; (prima tarã mentionatã a jucat cu piesele albe);

Runda 2. România (Elo 1526) – Filipine  (Elo1342: 1-0;

Runda 3. România (Elo 1526) – Franta  (Elo1740): 1-0;

Runda 4. Serbia (Elo1636) – România (Elo 1526): 0-1;

Runda 5. România (Elo 1526) – India  (Elo1716): 0-1;

Runda 6. Argentina (Elo1725) – România (Elo 1526): 1-0;

Runda 7. România (Elo 1526) – Rusia  (Elo1387): 1-0 (a 2-a reprezentantã a Rusiei la aceastã categorie de concurs);

Runda 8. Slovacia (Elo1768) – România (Elo 1526): 0-1;

Runda 9. România (Elo 1526) – Peru  (Elo1698): 1-0;

Runda 10. Germania (Elo1775 – România (Elo 1526): 1-0;

Runda 11. România (Elo 1526) – Bulgaria  (Elo1775): 0,5-0,5.

Oana a jucat cu douã sahiste mai slab cotate (le-a învins pe amândouã), a jucat cu 9 sahiste mai bine cotate decât ea (pe 4 dintre acestea le-a învins, de 4 a fost învinsã iar cu una dintre ele a remizat). Urmare a acestor rezultate, cu 6,5 puncte,  Oana (care a pornit în acest concurs ca favoritã nr. 57) a terminat pe locul 23 (cea mai bunã clasare din lotul României) si a primit 120 de puncte ELO).  Punctajul obtinut de Oana (6,5p) a fost cel mai bun rezultat al delegatiei României si a mai fost obtinut de încã 3 bãieti.

Dl. Corneliu Pascalãu, vicepresedinte al Federatiei Române de Sah considerã participarea Oanei Schiopu ca fiind ”una foarte bunã, raportând asta si la conditiile de pregãtire de care beneficiazã jucãtorii de sah din alte tãri. Oana si-a depãsit conditia, a bãtut fete mai bine cotate decât ea, a obtinut o urcare în clasamentul final fatã de cel initial de 34 de locuri, ceea ce este foarte mult. Sunt convins cã rezultatul ar fi fost si mai bun dacã nu ar fi fost influentat de conditiile absolut dezamãgitoare de cazare si masã oferite de organizatori, mult sub asteptãrile noastre si sub pretentiile unei competitii de asemenea nivel. Asupra evolutiei copiilor si-a lãsat amprenta si emotiile uriase specifice unei astfel de întreceri, fapt dovedit de faptul cã Oana a pierdut la timp partida contra reprezentantei Indiei!!! Asta în conditiile în care partida a durat peste 4 ore! Oana este pe un drum ascendent, se dezvoltã si promite mult pentru viitor!”

Rezultatele obtinute de ceilalti reprezentanti ai României au fost urmãtoarele:

Elena State-Ungureanu (Fete 8 ani – 6 puncte);

Maria Pîrvan (Fete 10 ani – 5,5 puncte);

Oana Magdalena Schiopu (Fete 12 ani – 6,5 puncte);

Bogdan Andrei Ivãncescu (Bãieti 8 ani – 6 puncte);

Vladimir Alexandru Cnejev (Bãieti 10 ani – 6,5 puncte);

David Radu (Bãieti 10 ani – 6,5 puncte);

Matei Valeriu Mogîrzan (Bãieti 10 ani – 5,5 puncte);

Vlad State-Ungureanu (Bãieti 10 ani – 5 puncte);

Robert Ionut Creangã (Bãieti 12 ani – 6,5 puncte);

Iulian Mihai Anghel (Bãieti 12 ani – 6 puncte).

Podiumurile, la fiecare categorie de concurs, au fost ocupate astfel:

Fete 8 ani:  Locul I – China; Locul II – Rusia;

Locul III – S.U.A.

Fete 10 ani:  Locul I – Indonezia; Locul II – Rusia;

Locul III – China

Fete 12 ani:  Locul I – India; Locul II – Uzbekistan; Locul III – Rusia

Bãieti 8 ani:  Locul I – S.U.A.; Locul II – Azerbaidjan; Locul III – Uzbekistan

Bãieti 10 ani:  Locul I – China; Locul II – S.U.A.;

Locul III – Rusia

Bãieti 12 ani:  Locul I – India; Locul II – Rusia; Locul III – S.U.A.

Pe lângã implicarea Federatiei Române de Sah, a cluburilor CSM Mihai Viteazu Vulcan si CSS nr. 1 Timisoara, deplasarea Oanei si a presedintelui Sectiei de Sah (Dorel Schiopu, în calitate de însotitor) la acest Campionat Mondial a fost posibilã si cu sprijinul conducerii SC BADUC Bucuresti (furnizor general de materiale pentru constructii si instalatii –fondat 1970) si a Asociatiei Rosa Multiflora (presedinte Costel Avram).