Cateva zile au mai rãmas pânã la data de 1 decembrie, atunci când se celebreazã 100 de ani de la Marea Unire de la 1918 de la Alba-Iulia.
La Petrosani evenimentul va fi marcat, la fel ca în fiecare an, în Parcul Central Carol Scheretter, acolo unde se vor împãrti mii de portii de iahnie de fasole cu  cârnati. În plus, anul acesta, dat fiind Centenarul Marii Uniri se va organiza si o dezbatere pe aceastã temã.
„Ca si în alte pãrti ale Transilvaniei, locuitorii Vãii Jiului, în octombrie 1918 s-au ridicat la luptã „pentru înlãturarea autoritãtilor, …, instrumente ale asupririi sociale si nationale…”.  La Petrosani, momentul Unirii se va desfãsura în Parcul Central Carol Schretter prin onor la drapel, moment artistic sustinut de artisti locali, distribuire a traditionalei iahnii de fasole si cârnati. De asemenea, va avea loc o masã rotundã cu tema „Valea Jiului si Unirea”.”, aratã Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Acum 100 de ani, pe 1 Decembrie 1918, Adunarea Nationalã de la Alba Iulia a adoptat proclamatia prin care s-a declarat unirea Transilvaniei cu România. A fost momentul care a întregit teritoriul national, dupã ce tot în 1918, pe 27 martie Basarabia s-a unit cu tara, urmatã cu Bucovina în 28 noiembrie. Transilvania a fost practic ultimul teritoriu al tãrii pentru care românii au luptat în Primul Rãzboi Mondial si au profitat strategic de destrãmarea marilor impterii Tarist si Austro-Ungar.  În plus, parcul central va fi decorat cu stegulete, iar  participantii vor primi cocarde/insigne.
Monika BACIU