Eroii subteranului. Productia de cãrbune a depãsit estimãrile

 

Minerii care lucreazã în fronturile de lucru pot fi considerati eroi. Desi stocurile de  cãrbune sunt extrem de mici, oficialii Ministerului Energiei aratã cã productia fizicã a depãsit estimãrile initiale, chiar si în conditii de lucru extreme.
Un document al  ministerului arãta cã la data de 10 octombrie, stocul total de combustibil care se afla în depozitele celor douã termocentrale ale CEH era de 21.701 tone, la Mintia fiind 16.796 tone de cãrbune, iar la Paroseni fiind 4905 tone de huilã.
”Productia internã CEH estimatã a  fi extrasã de cãtre sucursalele miniere din cadrul CEH în perioada iunie – septembrie a fost de 185.028 tone. Desi au existat probleme legate de lipsa personalului direct productiv, deficiente în aprovizionarea ritmicã cu materiale si piese de schimb, probleme de naturã minierã – aparitia unui foc endogen la EM Vulcan, probleme legate de uzurã fizicã si moralã a fluxurilor de transport, prin eforturi deosebite s-a depãsit  productia estimatã cu 3726 tone huilã”, aratã Ministerul Energiei.
Fãrã bani pentru importuri

De altfel, problemele financiare ale Complexului Energetic Hunedoara au limitat si cantitãtile de cãrbune achizitionate din import. “Cantitatea maximã de cãrbune energetic care ar fi putut fi achizitionatã de la VITOL SA Geneva, în baza contractului

subsecvent în vigoare, este de 38.500 tone, dar datoritã lipsei resurselor financiare nu a putut fi achizitionatã întreaga cantitate. Pentru perioada iunie – septembrie a fost prognozatã achizitia a 18.550 tone din care s-au achizitionat 9520 tone”, aratã ministerul de resort.  La data de 11 octombrie 2018, din cantitatea de 9300 s-au mai livrat 7400 tone si a fost perfectat un nou contract subsecvent pentru 20.000 de tone, iar diferenta de 50.000 de tone pânã la  cantitatea maximã  prevãzutã în acordul cadru “va fi achizitionatã în cel mai scurt timp în functie de disponibilitãtile financiare ale societãtii”, mai sustin oficialii Ministerului Energiei.  Stocurile CEH sunt total insuficiente pentru a trece peste iarnã ce se apropie.
Monika BACIU

7 comentarii la „Eroii subteranului. Productia de cãrbune a depãsit estimãrile

 • 18 noiembrie 2018 la 21:48
  Permalink

  Si cu toate acestea vrem sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
 • 19 noiembrie 2018 la 11:00
  Permalink

  Si cu toate acestea vrem sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru inchiderea totala cat mai grabnica a acestora !

  Răspunde
 • 19 noiembrie 2018 la 11:22
  Permalink

  daca ar lucra si taietorii de frunze si asa zisii meseriasi s-ar da si mai mult carbune

  Răspunde
 • 19 noiembrie 2018 la 11:47
  Permalink

  „‘asa zisii meseriasi ” poate castiga mult mai bine decat tine …si poate au un viitor cu „asa zisa meserie numita de tine „….dar cu gandirea ta …..da -nainte cu „tarnacopul”‘ pana te saturi….vei avea un viitor luminos si tu si „zona ta prospera „‘din minerit….dupa ce veti termina banii pe care ai veti primi drept plata compensatorie…… sa iti aduci aminte de „‘asa zisii meseriasi ‘”

  Răspunde
 • 19 noiembrie 2018 la 15:40
  Permalink

  Sa se inchida Complexul Energetic Oltenia , lignit carbune inferior !

  Răspunde
 • 19 noiembrie 2018 la 16:30
  Permalink

  de ce nu enumerati si cativa eroi..brigadieri,vagonetari etc.

  Răspunde
 • 21 noiembrie 2018 la 11:29
  Permalink

  Sa traiasca Complexul Energetic Oltenia , lignit carbune inferior dar ieftin si usor de exploatat !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.