Pasul Vâlcan este santier în lucru. În munte se lucreazã la amenajarea unor noi atractii turistice. Edilii vor astfel sã creascã numãrul turistilor care vor urca în micuta statiune montanã. Potrivit unui  consilier local de la Vulcan se lucreazã la o pârtie de snow tubing, dar si la  amenajarea unei pârtii.
“Pârtia de snow tubing este gata, tunurile de zãpadã sunt pe pozitie iar al 2-lea teleschi este pe punctul de a fi pornit. Pârtia nouã este gata si ea, iar ratrakul  asteaptã doar sã cadã prima zãpadã. De asemenea o altã noutate este faptul cã începând cu anul acesta veti putea închiria si snowmobile în Pas si se vor putea face trasee cu ele pe TransVâlcan”, spune Florin Govor, consilier local la Vulcan.
În paralel, autoritãtile locale din Vulcan vor sã declare Pasul Vâlcan statiune de interes national. Deocamdatã, zona nu are niciun statut. Potrivit legii pentru aprobarea normelor  si criteriilor de atestare a statiunilor turistice, pentru statiunile de interes local este nevoie de minimum 100 de locuri în structuri de primire turistice clasificate, din care minimum 30% clasificate la categoriile 3-5 stele/flori, cu exceptia campingurilor. În Pasul Vâlcan existã o telegondolã care a fost  inauguratã în anul 2011. Instalatia de transport pe cablu a costat circa 33 de milioane de lei si realizarea ei a fãcut parte dintr-un proiect ambitios, care a fost tras pe linie moartã. Pasul Vâlcan ar fi trebuit unit cu Straja prin instalatii de transport pe cablu si pârtii, însã banii de la Ministerul Turismului si Dezvoltãrii nu au mai venit pentru acest proiect.
Monika BACIU