Cei mai buni salvatori din subteran, în 2018, au fost cei de la Lonea, o minã aflatã în  proiectul de închidere. Si tot în proiectul de închidere se aflã si mina Lupeni, iar salvatorii de aici s-au clasat pe locul II.
Au fost urmati de cei de la Livezeni, Salina Praid si pe locul V sunt cei de la Mina Vulcan. A fost concursul de salvare subteranã si de suprafatã, sustinut la statia de salvare a  INSEMEX Petrosani.

Pentru cei de la suprafatã, clasamentul aratã astfel:

Locul I – Fireproof Team Ploiesti

Locul II – Arcelor Mittal Galati

Locul III – Falck Fire Ploiesti

Locul IV – Metrorex Bucuresti

Locul V – Electrocentrale Craiova

Locul VI – Electrocentrale Rovinari

Locul VII – Electrocentrale Isalnita

Locul VIII – Electrocentrale Turceni

Concursul de salvare se desfãsoarã în fiecare an, ca o competitie cu viata, pentru cã participantii aflã din timp cum sã actioneze în situatii concrete. Este un antrenament ce îi pun în dificultate si le aratã unde ar putea sã fie greselile pe care, în situatii reale, sã le evite. Artur Gãman, directorul general al INSEMEX Petrosani spune cã acest gen de întreceri sunt cele mai importante de peste an, dincolo de pregãtirea periodicã si ele sunt foarte utile chiar si celor care se antreneazã  pentru subteran, desi industria extractivã este în restrângere. Totusi, nu trebuie neglijatã aceastã ramurã, în conditiile în care minele intrã în proiectul de închidere. „Este evident cã, odatã cu micsorarea numãrului de mineri se reduce si numãrul salvatorilor. (…) Din punctul nostru de vedere, o minã, chiar închisã, necesitã o echipã de salvare profesionistã, care sã poatã sã  intervinã cu eficientã si noi am militat  întotdeauna, pentru mentinerea Statiei  centrale de salvare minierã, chiar în conditiile restrângerii, sau chiar a închiderii mineritului. Accidente  în subteran se pot întâmpla tot timpul si sunt singurii care pot interveni în aceste  situatii”, a spus Artur Gãman, director general al INSEMEX Petrosani, cel care a pus bazele si a înfiintat Asociatia Salvatorilor minieri si de suprafatã. În acest an, a fost editia cu numãrul XI a întrecerii, iar an de an, salvatorii sunt din ce în ce mai bine pregãtiti.
Diana Mitrache