10 ani se împlinesc de la tragedia care a îndoliat comunitatea din Petrila. În data de 15 noiembrie 2008 a avut loc una din cele mai mari tragedii din mineritul Vãii Jiului. 13 mineri si salvatori îsi pierdeau viata într-o puternicã explozie care a avut loc în subteranul minei Petrila.
Un muzeu unic în tarã va fi dedicat în memoria salvatorilor mineri. Edificiul va fi inaugurat în data de 15 noiembrie. Muzeul Salvatorului Minier comemoreazã 10 ani de la explozia în care si-au pierdut viata 13 mineri si salvatori, în subteranul Minei Petrila. În deschiderea evenimentului vor lua cuvântul Dr. Ing. George Artur Gãman, Director al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minierã si Protectie Antiexplozivã (INSEMEX) – sustinãtor al evenimentului, Cãtãlin Cenusã – initiatorul Muzeului Salvatorului Minier, Ion Barbu – artist si Vasile Jurca – Primarul Orasului Petrila, în calitate de gazde ale activitãtilor.
Evenimentul va continua cu o ceremonie religioasã la troita din incinta Minei Petrila, în memoria minerilor care si-au pierdut viata de-a lungul timpului în acest loc. Totodatã, va fi dezvelitã  statuia „S.O.S. – Save our Sîrbu”, un omagiu adus celui care a scris Vechile Povestiri Mineresti.  Participantii la eveniment vor avea ocazia de a vizita toate obiectivele culturale din incinta Minei Petrila  acompaniati de ghizi care le vor prezenta amenajãrile si care vor rãspunde tuturor întrebãrilor.
Douã explozii
Întreaga comunitate din Petrila a fost zguduitã într-o zi rece de toamnã a anului 2008. data de 15 noiembrie a fost una neagrã pentru Petrila, dar si pentru întreaga comunitate a Vãii Jiului. în jurul orei 15:00 o explozie s-a produs în subteranul unitãtii miniere, în urma acumulãrilor de metan. Opt mineri au murit în urma exploziei, iar alti alti opt salvatori minieri au suferit arsuri grave, în urma deflagratiei.
Dupã patru ore o altã explozie i-a surprins pe salvatorii care erau în minã pentru a-si recupera colegii. Cinci dintre salvatorii mineri au decedat. Astfel, în urma tragicului eveniment din data de 15 noiembrie 2008 si-au pierdut viata 13 mineri si salvatori, iar alte 15 persoane au fost rãnite.
Vinovati
Ancheta tragediei din mina Petrila a dus la condamnarea fostilor sefi ai exploatãrii. Aurelian Nicula, Gheorghe Rosu si Dan Ungur, fosti sefi în cadrul Exploatãrii Miniere Petrila, au fost condamnati la închisoare pentru ucidere din culpã, vãtãmare corporalã din culpã si  nerespectarea mãsurilor de protectie a muncii în cazul accidentului colectiv de muncã în dosarul tragediei petrecute la Mina Petrila. Sentinta a fost datã în decembrie 2013, de Curtea de Apel Craiova. Aurelian Necula, ex-director al EM Petrila, a primit o condamnare de 6 ani si jumãtate de închisoare; Gheorghe Rosu, fost inginer sef cu securitatea si sãnãtatea în muncã a primit patru ani de închisoare, iar Dan Ungur, fostul sef al sectorului aeraj si al statiei de salvare minierã a primit o condamnare de patru ani de închisoare. Cei trei au fost pusi sã plãteascã despãgubiri de câteva zeci de mii de lei cãtre familiile  victimelor din explozia  produsã în subteran.
Minã închisã
Dupã tragicul eveniment din anul 2008, mina Petrila a intrat în declin. Câsiva ani mai târziu s-a luat decizia ca unitatea minierã sã fie inclusã pe program de închidere. Acum trei ani, s-a pus,  definitiv, lacãtul pe exploatarea zãcãmântului de huilã. Mina Petrila a fost o exploatare minierã din România. A fost înfiintatã la 1859 de un consortiu format de printii Maximilian si Egon Fürtenberg, contele Otto Chotek, baronii Luis si Moricz Haber. Este cea mai mare si cea mai adâncã minã din Valea Jiului, coborând în pãmânt aproape 1.000 de metri.
Monika BACIU