Valea Jiului s-a depopulat masiv în ultimii ani. Au plecat tinerii, dar si persoanele trecute de prima tinerete.  Mirajul unui trai mai bun, dar si câstigurile salariale decente într-o tarã strãinã au determinat mii de locuitori ai Vãii Jiului sã plece în Occident. Acum, se cautã solutii pentru a-i readuce acasã pe cei care au plecat. Senatorul PSD, Cristian Resmeritã, recunoaste cã un  asemenea lucru este foarte greu de realizat, chiar si în conditiile în care nivelul de trai din România a crescut.
“Destul de greu (de realizat un proiect pentru a-i convinge pe tinerii plecati în strãinãtate sã se întoarcã acasã-n.r.) dacã e sã fim  superstitiosi. Faptul cã am dorit sã intrãm în comunitatea europeanã, cã nu mai sunt granitele cum au fost înainte a reprezentat o dorintã a poporului român. Foarte multi dintre cei care sunt tineri au ales sã plece în altã parte. Eu cred cã nu se poate face un proiect la nivel local, ci un proiect la nivel national. Dacã e sã discutãm de un proiect la nivel national cred cã guvernarea PSD  implementeazã acest program”,  a declarat Cristian Resmeritã,  senator PSD.
Un alt argument al senatorului este legat si de cresterea salariilor din România. Acesta vine cu cel mai recent exemplu, si anume cu cresterea salariului minim de la data de 1 decembrie 2018.
“Din 1 decembrie, salariul minim va fi de 2350 de lei pentru cei care au cel putin 15 ani pe cartea de muncã sau lucreazã pe studii superioare, 2080 de lei pentru ceilalti. 2350 de lei reprezintã 500 de euro. Vã imaginati vreodatã ca într-un viitor apropiat salariul minim în România sã fie de 500 de euro? În momentul de fatã salariul minim a ajuns 500 de euro în România, binînteles se opresc taxele si impozitele. Cred cã astfel de pasi trebuie fãcuti. Nimeni nu vine acasã doar pentru cã îi cheamã primarul sau pãrintii. E nevoie de un proiect prin care ei sã fie bine plãtiti si respectati. Cresterea nivelului de trai e solutia prin care i-am putea  tine acasã”,  a mai spus sursa citatã. Statisticile aratã cã România se depopuleazã într-un ritm alert. Este a doua tarã ca migratie dupã Siria, stat care se aflã în plin rãzboi. Statisticile judetene aratã cã la începutul anului populatia stabilã era în  numãr de 461.832 de persoane, în scãdere cu peste 2000 de persoane, fatã de 1 iunie 2017. Mii de hunedoreni au ales sã plece în strãinãtate în cãutarea unui trai decent.
Monika BACIU