Un ajutor de stat primit cu întârziere condamnã CEH

Comisia Europeanã a stabilit cã societatea Complexul Energetic Hunedoara trebuie sã returneze un ajutor de stat a cãrui valoare se ridicã la suma de 60 de milioane de euro.  Numai cã ajutorul de stat la care face referire Comisia Europeanã a fost acordat doar pe jumãtate Complexului Energetic Hunedoara si cu o întârziere de câteva luni.
Date clare
Comisia Europeanã a stabilit date clare pentru acordarea ajutorului de salvare Complexului Energetic Hunedoara, însã statul român nu a respectat aceste prevederi. Ajutorul de salvare trebuia acordat în regim de urgentã, iar perioada de derulare a acestuia a fost stabilitã de Comisia Europeanã pentru perioada 23 aprilie – 22 octombrie 2015.Mai exact, data de 22 octombrie trebuia sã coincidã cu data de  rambursare a ajutorului acordat Complexului Energetic Hunedoara. Din documentele Comisiei Europene rezultã faptul cã ajutorul de stat trebuia acordat pentru “salvarea întreprinderilor aflate în dificultate”, iar valoarea acestuia era de 167 de milioane de lei. Statul român, vesnic întârziat Statul român a întârziat nejustificat de mult acordarea primei transe din ajutorul de stat. abia în data de 20 iulie a fost acordatã prima transã din împrumut în valoare de 98.476,90 mii lei. Mai mult decât atât, Comisia Europeanã nu a avut nicio obiectie în ceea ce priveste acordarea ajutorului de salvare Complexului Energetic Hunedoara.
“Comisia a decis sã nu ridice nicio obiectie în ceea ce priveste acordarea ajutorului, care este compatibil cu articolul 107(3) din Tratatul de Functionare al Uniuni Europene”, se aratã într-o notã a Comisiei Europene privind aprobarea acordãrii ajutorului de stat Complexului Energetic Hunedoara.
Singura conditie pusã de Comisia Europeanã a fost ca în cazul nerambursãrii ajutorului de salvare, statul român sã notifice acest lucru si sã întocmeascã un plan de restructurare.
“Comisia reaminteste României sã întocmeascã un plan de restructurare pentru CE Hunedoara în momentul în care existã informatii cã ajutorul de salvare nu poate fi rambursat de cãtre CE Hunedoara”, mai arãtau la acel moment oficialii Comisiei Europene.
Fãrã prea multe optiuni
Comisia Europeanã a aprobat în primãvara anului 2015, acordarea unui ajutor de salvare Complexului Energetic Hunedoara pentru achizitionarea certificatelor de carbon. Statul român, prin Ministerul de Finante a întârziat aprobarea ajutorului, astfel cã societatea energeticã desi a achizitionat cu întârziere certificatele de carbon, a primit si amendã, iar salvarea s-a transformat în restructurare.
Cazul SA.41318-România, conform decizie C(2015) 2652 final a Comisiei Europene, CEH trebuia sã îsi divizeze activitatea minierã de cea energeticã. Potrivit art. 9, alin. 1, din OUG nr. 22/2015, “Ajutorul de stat individual pentru salvarea Societãtii nu se acordã în sectorul cãrbunelui si, pentru a putea demonstra cã acest ajutor de stat individual pentru salvare nu va fi utilizat în sectorul minier, activitatea minierã a societãtii se va separa legal de celelalte activitãti potrivit legislatiei în materie. Dupã intrarea în vigoare a prezentei ordonante de urgentã, Societatea initiazã demersurile pentru a separa legal activitatea minierã si depune diligentele pentru a atinge acest rezultat în cel mai scurt timp posibil, în termenul legal prevãzut de legislatia în materie”. Demersurile pentru separarea activitãtii au fost demarate, însã acestea s-au împotmolit.
Potrivit art. 9, alin 1, din OUG 22/2015 care spune cã “Dacã în termen de 6 luni de la momentul acordãrii ajutorului de stat individual pentru salvare Societatea nu prezintã un plan de restructurare sau dovada restituirii ajutorului de stat individual pentru salvare acordat sub formã de împrumut din venituri rezultate din privatizare conform art. 3, aceasta este obligatã sã prezinte un plan de lichidare  voluntarã”. Oficialii Ministerul Energiei spuneau, anul trecut, cã nu s-a gãsit nicio solutie viabilã pentru reorganizarea activitãtii în cadrul CEH.
Oficialii ministerului spun cã au fost identificate alte solutii pentru Complexul Energetic Hunedoara.
“Începând cu anul 2016, Ministerul Energiei a initiat consultãri cu Consiliul Concurentei pentru identificarea unor solutii în vedere accesãrii unor ajutoare de tip serviciu de interes  economic general (‘SIEG”)  pentru unele grupuri energetice din cadrul CEH, astfel încât functionarea acestora sã fie asiguratã pânã în anul 2024. Demersurile au avut la bazã studiile realizate de TEE Transelectrica SA si  programul de dezvoltare al retelei electrice de transport pe 10 ani, care au dovedit faptul cã, pânã în anul 2024, când se estimeazã finalizarea lucrãrilor de trecere a axului Banat de la  tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, este necesarã mentinerea în operare a unei capacitãti de 380 MW la nivelul CEH”, aratã rãspunsul.
În acelasi context, s-a identificat solutia extremã. Închiderea minelor neperformante.
“În data de 08.09.2016, a fost prenotificatã Comisiei Europene intentia de modificare a ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive din cadrul Societãtii Nationale de Închidere Mine Valea Jiului (SNIM), aprobatã prin Decizia CE C(2012) 1020 final – Ajutor de stat SA 33033 România, Compania Nationalã a Huilei SA Petrosani. Solicitarea de modificare a Deciziei a vizat introducerea în programul de închidere a încã douã mine de huilã necompetitive, Lonea si Lupeni, din cadrul CEH si reactualizarea unor elemente din cadrul Planului de închidere si a schemei de ajutor de stat de care beneficiazã SNIM. Comisia Europeanã a autorizat în data de 24 noiembrie 2016 sprijinul acordat de România pentru închiderea unor mine de cãrbune necompetitive. În conformitate cu Decizia Consiliului, ajutorul vizeazã acoperirea pierderilor de productie ale minelor pânã la închidere, finantarea salariilor compensatorii pentru personalul disponibilizat, finantarea programelor de reconversie profesionalã destinate fostilor angajati si alte prestatii sociale pentru respectivii lucrãtori, finantarea lucrãrilor de reabilitare a arealelor miniere. În urma demersurilor initiate de Ministerul Energiei, prin HG nr. 266 din 27.04.2017 s-a stabilit acordarea unui ajutor de stat în sumã totalã de 198,830 mil. lei de la bugetul de stat, pentru anul 2017, pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune necompetitive din cadrul CEH, Lonea si Lupeni. Pânã în prezent nu a fost elaborat un plan de lichidare”, mai aratã oficialii Ministerului Energiei.
Ca urmare a nerambursãrii ajutorului pentru salvare de cãtre societatea CE Hunedoara si în absenta unui plan de restructurare credibil sau a unor mãsuri efective în directia lichidãrii societãtii, în martie 2018, Comisia a deschis o investigatie aprofundatã.
În cursul investigatiei, Comisia a examinat conformitatea cu normele UE privind ajutoarele de stat a celor cinci împrumuturi finantate sau sprijinite din fonduri publice acordate societãtii CE Hunedoara. Împreunã, la 30 iunie 2016, împrumuturile se ridicau la aproximativ 73 de milioane euro  (337 de milioane lei).
În conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, interventiile statului în întreprinderi sunt  considerate a nu reprezenta ajutor de stat atunci când sunt efectuate în conditii pe care le-ar fi acceptat, într-o situatie similarã, un investitor privat care opereazã în conditii de piatã (principiul investitorului în economia de piatã).
Comisia a concluzionat cã patru dintre cele cinci împrumuturi, în valoare totalã de aproximativ 60 de milioane euro, plus dobânzile aferente, sunt incompatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat si România trebuie sã le recupereze. Al cincilea împrumut reprezintã un ajutor existent, acordat înainte de aderarea României la UE si, prin urmare, nu este necesar sã fie recuperat.
Monika BACIU

25 de comentarii la „Un ajutor de stat primit cu întârziere condamnã CEH

 • 11 noiembrie 2018 la 19:47
  Permalink

  Vrem sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !!!

  Răspunde
 • 12 noiembrie 2018 la 10:09
  Permalink

  cat mai sunt bani la bugetul statului nu va faceti griji

  Răspunde
  • 12 noiembrie 2018 la 16:43
   Permalink

   Corect. Au de unde sa dea ajutoarele de somaj.

   Răspunde
   • 13 noiembrie 2018 la 08:46
    Permalink

    sau ajutoarele „sociale” …..preferatele voastre…..ca sa aveti ce bea…

    Răspunde
 • 13 noiembrie 2018 la 10:48
  Permalink

  Vrem sa se faca investitii si pentru ca sa se inchida Mina Livezeni si Mina Vulcan !!!

  Răspunde
 • 13 noiembrie 2018 la 11:21
  Permalink

  de ce sa nu fie si o ordonanta grasa cu multe zerouri ?

  Răspunde
 • 14 noiembrie 2018 la 12:14
  Permalink

  Pentru cel care se semneaza PSM.
  Mai cetatene ,se observa de la o posta ca ai un of impotriva locuitorilor Vaii Jiului pe care ii faci lenesi,prosti,habarnisti in ale afacerilor,betivi,dependenti de ajutorul social.Nu iti inteleg oful,patima in a denigra la gramada pe toata lumea fara argumente. Ce te determina sa critici ca nimeni nu sa pricepe la nimic,ca nimeni nu vrea sa munceasc? ci doar sa astepte ajutorul social si sa bea?Cu siguranta ca tu esti un tip care nu prea excelezi in inteligenta ,care nu a reusit sa realizeze nimic in viata.Ne tot spui ca ce bine le merge celor din afara Vaii,ca ce avant a luat economia in vestul tarii si ca ce multi oameni au reusit.
  -Stii care este parerea mea despre domnia ta?
  -Ca esti un biet si amarat muncitor la o firma din vest si care a ales sa plece din Valea Jiului si care se simte mai aparte.In nici un caz nu ai dat tunul prin infiintarea vreunei firme prospere, eventual una de impachetat fum sau de taiat frunza la caini,pentru ca nu-mi explic cum de ai timp sa tot faci comentarii la orice articol publicat in CVJ.
  -Apropo,ai facut o statistica a structurii populatiei din Vale?
  -Total populatie din care:copii,adulti activi,pensionari si asistati sociali.
  Nu cred ,pentru ca nu te duce IQ-ul ,daca stii ce este ala.Tu stii doar sa ponegresti bietul de tine.

  Răspunde
  • 14 noiembrie 2018 la 13:42
   Permalink

   Valter se numeste , un lenes care sta pe net …………………………………..

   Răspunde
  • 14 noiembrie 2018 la 21:19
   Permalink

   domnu nea „cetatean neturmentat „….te asigur ca nu sunt nici un biet muncitor plecat din valea jiului si nici nu am vre-o firma de impachetat vant…..insa am una ….cu vre-o 30 de angajati …..care ti-a mai asfaltat si reconstruit cate ceva prin „superba ta zona ” …ca sa nu spun PRAPADITA …..ca am timp sa fac comentarii sau ca tai frunza la caini……mai gandeste-te la un telefon cu conexiune la net ….si iti dai singur raspunsul……”Cu siguranta ca tu esti un tip care nu prea excelezi in inteligenta ,care nu a reusit sa realizeze nimic in viata”…..nu am reusit mare lucru …exceptand o frumoasa casa intr-un cartier destul de bun de prin cluj si vre-o 2 apartamente …..insumate ar valora cat un cartier de-al vostru prosper….dar nu e cazul sa ma laud aici…..nici dumneata si nici restul nu distingeti un comentariu de o persoana….nu va „prieste” cand vine cineva „si va da in cap cu realitatea”……nici nu ma mira …..cu un primar care „sare ca ars” din fotoliu reprosandu-le unor reporteri despre un articol din zona defaimator ……care in opinia dumnealui trebuia sa prezinte doar lucrurile vazute din biroul dumnealui…..nu si din strada……atunci ce sa iti mai cer tie…..????…..uita de mine ,dar cand vizitezi oricare alt oras ….la alegere…..pomeneste de Valea Jiului ….si ai sa vezi reactia celui care aude de ea…….stii si tu de ce cu siguranta…..iar ca sa iti dau un raspuns la intrebarea ta de final….”Apropo,ai facut o statistica a structurii populatiei din Vale?”…..crezi ca mai am la ce sa sa fac o statistica…..???….

   Răspunde
 • 15 noiembrie 2018 la 09:56
  Permalink

  Domnule PSM, inca odata ,nu inteleg oful,raca,ura ,dezgustul,fata de Valea Jiului in intregul ei,adica locuitori,activitate socio-economica,orase,relief. Zici ca ai o firma cu treizeci de angajati si ca te-ai ocupa cu reconstructii, asfaltari. Da-mi voie sa nu te cred.Ca ai o casa în Cluj si doua apartamente. Iar nu te cred.Problema ta este de alta natura. Cu siguranta esti frustrat sau cu rautate in suflet.Te-as intreba daca te-ai nascut in Vale?Daca da,cum se explica atitudinea ta cand orice om normal isi iubeste locurile natale. Zici ca nu ai la ce sa faci o statistica . Iti spun eu.Daca ai fi facut-o si ai fi comparat-o cu una din orice parte a tarii inclusiv Clujul ,ai fi constatat ca cei care „asteapta socialul” sunt egali ca numar cu cei din Valea Jiului,ca cei care”beau”deasemenea. Da-mi o adresa de e-mail sa-ti trimit si ce este frumos. Spui ca Valea Jiului este PRAPADITA .Ai tu solutia miraculoasa ? Exista, la ora actuala,lansata ,o dezbatere publica cu privire la dezvoltarea Vai ,initiativa publicata si in paginile CVJ,sau telefonul tau conectat la net (cu asta chiar mai dat pe spate) nu citeste si alte articole , ci doar pe cele la care comenteaza unul care are probleme cu capul?Da ,ai dreptate ca sunt probleme in Vale ca politicienii au mintit , ca multi au votat aiurea si au crezut in promisiuni.Dar oare numai cei din Valea Jiului au votat aiurea?Ce a votat majoritatea poporului roman? Se traieste bine?Daca esti cumva antipesedist se explica totul.Astept solutiile tale si nu ponegririle.Un om inteligent nu este carcotas.Tu cum esti???

  Răspunde
  • 15 noiembrie 2018 la 12:27
   Permalink

   „Cetateanule neturmentat …vs Zoe Trahanache „…..da-mi voie sa iti spun ca nu sunt nascut in Valea jiului, nici nu sunt din Valea Jiului (binenteles ca o vei da inainte cu a „ta „‘ …la fel ca si compatriotii tai care ma compara cu un anume „Valter”‘ ……si tu incepi asemeni celorlalti sa o dai cu presupunerile….dupa care te vor urma si altii )….si da am o casa prin cluj si vre-o 2 apartamente….ca ma crezi sau nu….e decizia ta….nu despre asta e vorba si nu asta e important…….Daca ai fi citit si ai fi gandit putin la ce scriu eu… ai fi realizat ca nu fac referire la „‘POLITIC „‘….nici nu ma intereseaza ….eu fac referire la „‘compatriotii „‘ tai care prefera sa stea la „‘o jumate „‘ decat sa isi caute un job….ca sunt destui acolo….si stii foarte bine asta……si ca sa iti dau o replica pe care iarasi nu o vei crede ,dar poate o vei descoperi …e urmatoarea ….spre exemplu Clujul are o populatie de aprox 400.000 de oameni (oficial in urma cu ceva timp)….si avea in jur de 500 de asistati sociali…(in prezent sunt mai putini )…de aia cu „‘socialul „‘ …si din aia 500 ….40 apti de munca care au fost pusi la munca in folosul comunitatii…..cauta informatia…ca nu e greu de gasit …asa ca sa nu ma acuzi pe mine…..si ca sa vezi ca nu ai dreptate in calculele facute……cat priveste voturile pe care le-ati dat unuia sau altuia ….e decizia fiecaruia…..nordul ,vestul …poate nu au avut preferintele voastre 30 de ani la rand…..si poate de aia sunt unde sunt……si poate de aia dimineata se indreapta fiecare spre o activitate sau spre un loc de munca….si poate de aia sunt niste orase frumos colorate, pline de oameni pe strazi si poate ….de suficienta animatie…..ca sa nu spun ca poate se aude limba germana si engleza destul de des pe langa oamenii care te inconjoara….fa o vizita daca nu crezi …ca probabil ma vei acuza iarasi de unele sau altele……spre deosebire de voi care traiti intr-un cenusiu ,cu cate o luminita ici pe colo aprinsa la cate un apartament prapadit al carui planseu sta sa cada……Ma intrebi de solutii…..ti-am mai raspuns de nenumarate ori ,dar nu am primit decat injuraturi ….Invatati si altceva….oferte ati avut…inclusiv cu transport masa asigurata prime sau bonusuri…care dupa un timp v-ar putea aduce niste venituri mai bune…..poate ati fi mult mai castigati decat sa visati la mult iubitele mine …care pe viitor va vor asigura doar …..”‘Amintiri „‘….se vede si din comentariul pe care ti l-am oferit ca s-ar putea sa nu apartin zonei tale „‘mult iubite „‘

   Răspunde
 • 15 noiembrie 2018 la 11:04
  Permalink

  PSM are mare dreptate sa spuna si ce fac sefii si pupincuristii sefilor de la mine,sa spuna cati au stat la suprafata si acum incaseaza pensie fe subteran i-asa ii dam in vileag si sa facem petitie la minister ptr a le reduce pensiile

  Răspunde
 • 18 noiembrie 2018 la 14:26
  Permalink

  PSM.Totusi nu ai raspuns la întrebarea ce te deranjeaza referitor la Valea Jiului. Sunt multe zone cu situatie indentica.De ce Valea? Din ce ai scris deduc ca ai cam dat-o in bara in Vale si asta este oful.
  Apropoo, cat se castiga din inchirierea apartamentelor?

  Răspunde
 • 18 noiembrie 2018 la 14:35
  Permalink

  PSM.Am recitit comentariile mele si nu am gasit nici o injuratura la adresa ta,asa ca nu vad motivul pentru care sustii ca EU te-as fi înjurat.EU doar mi-am exprimat nedumerire si unele îndoieli.

  Răspunde
  • 18 noiembrie 2018 la 19:07
   Permalink

   nu e vorba de tine …ci de compatrioti de ai tai…..”Apropoo, cat se castiga din inchirierea apartamentelor?”…nu stiu cat se castiga….probabil suficient de bine….probabil o alta viitoare presupunere de a ta….negasind altceva sunt chiar curios sa vad ce mai fac si cu ce ma mai ocup….. am aflat recent ca sunt „Valter” (cine o fi habar nu am) ca asi fi miner , ca asi fi lider de sindicat ,ca asi fi portar , ca asi scrie sub mai multe identitati , ca asi fi nascut prin Valea Jiului , ca asi fi casnic , ca asi fi nebun ….. „Din ce ai scris deduc ca ai cam dat-o in bara in Vale si asta este oful.”….acum aflu ca am dat-o in bara in Vale….dar nu stiu cam cu ce sa o dau in bara ????……toate astea ce dovedesc….niste oameni putin ramasi in urma in gandire cu niste ani buni …pe care unu si altul ai pot influenta oricand……un singur lucru vreau sa iti recomand sa il faci cand ai ocazia….fa o plimbare de curiozitate prin cluj ,timisoara ,sibiu si daca ai ocazia discuta cu oamenii de acolo….si pe urma revino in Valea Jiului…….

   Răspunde
 • 12 decembrie 2018 la 11:58
  Permalink

  Sa se aloce bani nerambursabili de la U.E. pentru inchiderea totala si definitiva a C.E.H. -ului si pentru acordarea unei ordonante decente tuturor angajatilor !!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.