Minele închise nu vor mai fi redeschise de stat. Închise pentru cã nu au fost rentabile, galeriile minelor din Valea Jiului nu vor mai vedea picior de om decât în conditiile în care investitori privati ar putea investi aici.
“As vrea sã înteleagã foarte bine. Nu se pune problema ca statul sã redeschidã vreo exploatare minierã. Nu. A trecut vremea aceea. Nu va mai fi industrie minierã de pe timpuri. În schimb vor fi tehnologii noi, vor fi investitori noi, va fi o predictibilitate care va ajuta investitorul sã poatã veni la noi si, automat, interesul autoritãtilor locale sã-si caute investitori”, a declarat directorul adjunct al Directiei Resurse Minerale, Adrian Popescu, potrivit Agerpres.
În schimb, statul ar putea acorda facilitãti investitorilor care sunt interesati sã exploateze resursele minerale ale României. Datele sunt prevãzute în strategia minierã 2017-2035, prezentatã, de reprezentanti ai Ministrului Economiei, în cadrul unei dezbateri publice.
„Statul va da posibilitatea, prin aceastã strategie, ca investitorii sã vinã, în functie de calculele  economice pe care si le face fiecare, sã poatã reinvesti în minerit. (…) Activitãtile s-au oprit, din multe motive. Ce putem face în acest moment este sã creãm un cadru, sã oferim posibilitate ca oamenii care vor sã reinvesteascã în diferite stadii, diferite momente sã poatã redeschide o exploatare, în directã legãturã cu autoritãtile locale si tinând cont de faptul cã parte din redeventa minierã din noua lege ajunge direct la autoritãtile locale. Propunerea este ca 10% din redeventã sã meargã la autoritatea localã si 5% cãtre autoritatea judeteanã. De ce? Pentru cã, întotdeauna, de-a lungul timpului, o exploatare minierã afecteazã localitatea, dar afecteazã si drumurile care merg acolo si drumurile judetene si care si ele trebuie reparate. Toatã aceastã idee se bazeazã pe faptul cã trebuie sã dãm o predictibilitate unui agent economic. De-a lungul timpului, autoritatea localã a pus taxe mai mici sau mai mari, în functie de negocierea cu agentul economic. Aceste taxe vor dispãrea, atâta timp cât se primeste o sumã clarã din revedentã. În al doilea rând, prin noua lege a minelor vor dispãrea taxele de exploatare, ceea ce presupune cã încercãm sã simplificãm legislatia în domeniul minier, sã facem în asa fel încât o investitie sã fie predictibilã, si, pe cât posibil, mai simplã”, a declarat Adrian Popescu, potrivit Agerpres.
Patru piloni importanti sunt avuti în vedere în ceea ce priveste elaborarea strategiei minierã, iar principalul pilon este legal de partea economicã.
„Unul dintre ele este pilonul economic. Asta presupune cã nicio activitate nu se poate desfãsura decât în conditii de eficientã economicã, de rentabilizare a veniturilor statului, prin redevente si bineînteles în conditii care sã asigure interesul agentului economic, de cele mai multe ori privat, în dezvoltarea activitãtii respective. Al doilea principiu este cel social. Asta presupune pe deoparte cã nicãieri nu se va pune problema unei activitãti care sã nu fie agreate, acceptate de comunitatea localã. (…) Totodatã, acest principiu presupune si o solidaritate socialã cu comunitãtile, astfel încât si acestea sã poatã beneficia de avantajele unor astfel de proiecte. (…) Un alt pilon important este cel legat de mediu. Asta înseamnã cã, pe de o parte, nicio activitate nu-si propune sã aducã pagube iremediabile. Acolo unde incertitudinile legate de consecinte sunt foarte mari, mai degrabã nu folosim tehnologii, nu folosim alte elemente care sã poatã conduce la o afectare iremediabilã. Totodatã, consecintele istorice ale activitãtilor desfãsurate trebuie remediate, pe principiul poluatorul plãteste. În fine, ultimul pilon este cel al bunei guvernante. Asta presupune, pe de o parte, cã toate deciziile se iau în deplinã transparentã, iar pe de altã parte se vorbeste de descentralizate, iar comunitatea sã fie responsabilã de deciziile pe care le ia”, a mentionat Nicolae Pãunescu, directorul de cabinet al secretarului de stat din Ministrul Economiei.
În Valea Jiului, în decursul anilor au fost închise zeci de unitãti miniere. Cele mai recente exemple sunt cele de la Petrila, Paroseni si Uricani.
Monika BACIU