Municipalitatea de la Petrosani a marcat acum un deceniu de la data înfrãtirii cu localitatea Bansko din Bulgaria. A fost un bun prilej de a le oferi, celor din orasul devenit una dintre cele mai importante statiuni de munte din Europa, cadouri si o plachetã ce marcheazã acest moment aniversar.
La Petrosani au ajuns, la invitatia edililor nostri, membri unei delegatii  condusã de primarul din Bansko, care a tinut sã mentioneze cã, acum 10 ani era proaspãt membru al Consiliului local din Bansko, iar prima vizitã o fãcuse atunci la Petrosani, acum fiind aici în calitate de edil sef. „Sunt recunoscãtor pentru ospitalitatea dumneavoastrã si vreau sã împãrtãsesc cu dumneavoastrã faptul cã aceastã vizitã are conotatii sentimentale, pentru cã acum 10 ani, am fost aici la Petrosani în calitate de presedinte al Consiliului Local si abia începeam, aceasta fiind prima mea vizitã externã. Îmi amintesc asta si faptul cã eram foarte emotionat, pentru cã întârziasem atunci si acum vin dupã 10 ani, asa cã sunt de pãrere cã ar trebui sã ne vedem mai des. 10 ani sunt multi, iar noi am împãrtit mereu lucruri bune”, a spus Aleksandr Kravarov, primarul din Bansko.
Despre modelul lor în turism am învãtat si noi si primarul din Petrosani spune cã a aplicat o parte din ceea ce are Bansko si la noi, iar bulgarii vin acum aici într-un proiect în care sunt interesati de partea de servicii medicale de urgentã.
„Este vorba despre o dorintã a celor din Bulgaria de a implementa un sistem de urgentã, asemãnãtor celui de la noi, în special pe partea de UPU – SMURD, adicã ce înseamnã ambulanta si primul ajutor în teritoriu si apoi preluarea în spital”, a adãugat si dr. Alin Vasilescu, manager Spitalul de Urgentã din Petrosani.  Primarul din Petrosani, alãturi de consilierii locali, a fost gazda delegatiei  bulgare, iar oaspetii au  vizitat spitalul, statia de pompieri si împrejurimile.
„Sunt 10 ani de înfrãtire cu Bansko, orasul din Bulgaria care are cea mai impresionatã dezvoltare din punct de vedere turistic, din estul Europei. Am desfãsurat nu mai putin de 3 proiecte cu ei si acum sunt aici într-un proiect european pe probleme medicale. Ati vãzut deschiderea pe care  si-o manifestã ei si prezenta domnului primar aici e un semnal serios pentru ceea ce urmeazã sã  se întâmple în aceastã relatie de înfrãtire cu Petrosaniul”, a spus si Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
De 10 ani Petrosaniul si Bansko sunt parteneri în diverse proiecte ce au vizat îmbunãtãtirea vietii din ambele comunitãti. Acum, din delegatia bulgarã au fãcut parte si medici,  interesati de ceea ce  sistemul medical de urgentã de la noi poate oferi ca exemplu.
Schimbul de idei vine în contrapartidã cu ceea ce noi am învãtat în domeniul turismului, pentru cã, în mare parte, proiectul de dezvoltare al statiunii Parâng, a fost copiat dupã modelul din Bansko,  statiune cu mii de turisti.
Diana Mitrache