În prezenta constructorilor si a finantatorilor, dar si a actionarului majoritar, conducerea Apa Serv a semnat contractul de lucrãri denumit generic „Modernizarea infrastructurii de apã si apã uzatã în judetul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 – 2020”.
Este vorba practic despre contractul ce prevede reabilitarea  retelelor de apã si canalizare din zona Petrosani Sud, dar si Petrosani Nord, contract pe care îl vor executa cei de la Zona D. Tot acum a fost semnat contractul de proiectare si executie lucrãri la obiectivul de investitii ”REABILITARE CAPTARE, ADUCTIUNE SI STATII DE TRATARE ÎN VALEA JIULUI”  – ”Reabilitare captarea Izvoru, a statiei de tratare a apei Zãnoaga si aductiunea Polatiste”, contract semnat între Apa Serv Valea Jiului S.A., în calitate de Beneficiar si Asocierea HIDROCONSTRUCTIA S.A. – S.C. ECO AQUA DESIGN S.R.L., în calitate de Antreprenor.
„Sase ani de zile am fost aici si, împreunã cu echipa, am fãcut în asa fel încât Apa Serv sã fie primul operator din România care semneazã contractul de finantare pe POIM. Acum, în calitate de reprezentant al actionarului  majoritar, felicit toatã echipa care a lucrat si a adus acestui operator faima în tarã”, a declarat Costel Avram, reprezentant al C J Hunedoara, actionarul majoritar de la Apa Serv.
Valoarea contractului: 25.078.615,76 LEI fãrã TVA si va fi implementat timp de 36 luni, iar constructorii nu s-au ferit sã arate cã nu va fi usor nici sã facã lucrãrile în Petrosani, pentru cã retelele pânã acum au fost doar extinse si niciodatã nu s-a pus problema reabilitãrii lor, dar nici sã lucreze la reabilitarea statiei de tratare a apei de la Zãnoaga, în timp ce ea va functiona.
„Primul contract de lucrãri reprezintã reabilitarea statiei Zãnoaga, împreunã cu captarea si partea de aductiune. În decurs de 30 de ani statia Zãnoaga nu a suferit niciun fel de reabilitare, lucru care ne-a fãcut sã privim cu mai mare atentie asupra ei, ea fiind o statie strategicã pentru tot sistemul de alimentare cu apã, pentru cã de aici furnizãm apã atât pe partea de Est si pe partea de Vest. Statia Zãnoaga va folosi ultimele tehnologii de tratare si, practic, în afarã de corpul nou administrativ,  întreaga statie va suferi modificãri ”, a adãugat Cristian Ionicã, manager SC Apa Serv.
Aproape 4 km de retea de aductiune a apei va fi reabilitatã, pentru cã, spun specialistii, asta va asigura calitatea apei ce intrã în statia de tratare. Mai mult, retelele de aductiune a apei din Petrosani vor fi si ele reabilitate total.
„Vom întâlni toate categoriile de lucrãri, care înseamnã subtraversãri de drumuri, de pârâuri, statii de pompe, ceea ce ne va duce la reabilitarea a peste 20 de km de  retele de apã, 15 km de retele de canalizare si, la fel avem plãcerea sã lucrãm cu Zona D. Lucrarea este la fel de sensibilã, pentru cã, dacã la primul proiect se lucreazã punctual într-o statie, aici lucrãm în tot Petrosaniul, ceea ce va deranja pe multi locuitori din Petrosani, dar va fi o bucurie sã finalizãm lucrarea”, a explicat managerul Apa Serv.
Vor fi respectate, la finalul implementãrii proiectului, toate normele în vigoare în ce priveste aductiunea apei si canalizarea si aceste lucrãri sunt extrem de importante pentru cei de la Apa Serv care au ajuns pe primul loc în tarã la implementarea proiectelor europene.
Proiectul „Modernizarea infrastructurii de apã si apã uzatã în judetul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 – 2020”, finantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operational Infrastructurã Mare 2014-2020, presupune investitii majore în serviciile de alimentare cu apã si canalizare, prin executia de lucrãri de modernizare pe aria a sase localitãti din zona de operare a operatorului regional: municipiul Petrosani, municipiul Lupeni, municipiul Vulcan si orasele Aninoasa, Petrila si Uricani, din judetul Hunedoara, zona de dezvoltare regionalã Vest.
Contractul de finantare dintre S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A si Ministerul Dezvoltãrii Regionale, Administratiei Publice si a Fondurilor Europene, are o valoare totalã de 384.329.650,38 de lei, din care: valoarea eligibilã nerambursabilã din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este de 275.186.442,38 de lei (85%), valoarea eligibilã nerambursabilã dinbugetul national este de 42.087.338,24 de lei (13%), iar valoarea cofinantãrii eligibile din partea S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. este de 6.474.975,12 de lei (2%).
Proiectul „Modernizarea infrastructurii de apã si apã uzatã în judetul Hunedoara (Valea Jiului) 2014 – 2020” se deruleazã de la data semnãrii contractului de finantare, 19.05.2017,pânã la data finalizãrii acestuia, 31.12.2023
Diana Mitrache