Administratia localã din Petrosani se gândeste sã elaboreze un ghid pe care turistii vor fi obligati sã-l respecte. Astfel vrea sã evite ca în golul alpin, turistii sã ajungã cu mijloace motorizate, sã sperie vânatul pe cale de disparitie ori sã afecteze ecosistemul.

Intentia vine ca urmare a accidentului suferit de un motociclist slovac care s-a aventurat cu motorul pe creasta muntilor, a cãzut într-o râpã si a fost nevoie de dislocarea unor echipe importante de salvare pentru a-l tine în viatã dar si de un elicopter al SMURD pentru a-l recupera din munte.

Municipalitatea  Petrosani vrea sã gândeascã un ghid prin care sã stabileascã reguli clare pentru turistii care urcã în masiv.

Pentru cã intentioneazã sã-si atragã turisti, edilii vor sã facã trasee pentru pasionatii de motoare cât si pentru alte activitãti turistice însã cei care vor iesi din acel sector, vor risca sanctiuni drastice.

„Am discutat cu domnul primar acest aspect si dânsul face precizarea cã se are în vedere, pe viitor, întocmirea unui ghid de bunã purtare care sã se aplice în Parâng”, a precizat, Nicolae Tascã, purtãtor de cuvânt Primãria Municipiului Petrosani.

Admirã capra neagrã de pe motor

Nu de putine ori în Parâng, în zone preferate de animale pe cale de disparitie, întâlnesti motociclisti. Nimeni nu le poate interzice accesul dat fiind faptul cã respectivele zone nu sunt declarate rezervatii naturale si nu existã temei legal pentru ca jandarmii montani sã-i poatã amenda.

„Numai la noi se poate întâmpla asa ceva. În mijlocul muntelui cu motocicleta, în alte pãrti sunt imediat amendati. Cineva trebuie sã gãseascã o solutie, sã elaboreze o lege pentru a interzice astfel de lucruri. Strãinii spun cã la noi este paradisul pentru cã nimeni nu îi întreabã de sãnãtate si pot ajunge cu motoarele pânã pe Parângul Mare, unde sperie caprele negre, vânatul în general”, spune si seful Salvamont Petrosani, Dumitru Bârlida.

Maximilian Gânju