O problemã, douã abordãri pe degerãturile abonatilor

Problema termoficãrii din Valea Jiului este pasatã dintr-o parte în alta. Falimentul societãtii de  termoficare din Petrosani i-a lãsat, cel putin pentru moment, pe abonati fãrã agent termic.  Autoritãtile locale încearcã sã concesioneze distributia agentului termic cãtre Complexul Energetic Hunedoara.  Oficialii Ministerului Energiei sustin, însã cã rezolvarea problemei cade în sarcina autoritãtilor locale din Petrosani si Vulcan.
“Autoritãtile locale ale municipiilor Petrosani si Vulcan au obligatia sã asigure  un sistem eficient de termoficare inclusiv prin alocãri de la  bugetul local si/sau alte surse de finantare, cu sprijinul efectiv al Ministerului Dezvoltãrii Regionale, Administratiei Publice. În concluzie, nici Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA si nici Ministerul Energiei nu au, în conformitate cu prevederile legale aplicabile, atributii în ceea ce priveste furnizrea  agentului termic în iarna 2018-2019 în municipiul Petrosani”, aratã Ministerul Energiei.  Complexul Energetic Hunedoara poate furniza agent termic abonatilor. Asta spun cei de la Ministerul Energiei, care însã sunt contrazisi tocmai de cei pe care îi apãrã.
“Sucursala Electrocentrale Paroseni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara SA detine capacitãti de producere si transport a energiei termice care pot  asigura alimentarea cu agent termic în toate localitãtile din Valea Jiului, iar conducerea societãtii si-a exprimat disponibilitatea pentru continuarea acestei activitãti prin livrarea agentului termic  consumatorilor la un tarif aprobat de cãtre ANRE în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, mai aratã ministerul.  Sãptãmâna trecutã, CEH a trimis un comunicat prin care arãta cã vrea sã furnizeze agent termic abonatilor, însã nu prea poate. „Chiar dacã acest serviciu va fi atribuit societãtii noastre,  ulterior încheierii contractului de concesiune, vor fi necesare noi intervale de timp pentru solutionarea unor aspecte organizatorice referitoare la încheierea de contracte individuale cu consumatorii interesati de furnizarea serviciilor de termoficare, angajarea si instruirea personalului care va deservi, exploata si întretine retelele de  distributie si punctele termice, preluarea instalatiilor, a retelelor de distributie, a aparatelor de mãsurã, efectuarea tuturor verificãrilor si reparatiilor necesare pentru asigurarea serviciului de  distributie cãtre  consumatori. În acest context, desi pregãtitã sã demareze în orice moment producerea si transportul agentului termic în vederea livrãrii acestuia,  precizãm cã, dacã nu va fi posibilã furnizarea acestuia în iarna 2018–2019, Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA nu îsi asumã nici o responsabilitate, neputându-i-se imputa vreo culpã”, arãta informarea Complexului Energetic Hunedoara. Ministerul Energiei  îi îndeamnã pe reprezentantii  administratiei locale sã fie responsabili în relatia cu cetãtenii.  „Descentralizarea  nu înseamnã doar  independenta în cheltuirea banilor publici de cãtre autoritãtile locale, înseamnã si responsabilizare, prioritizare în alocarea acestora si implicare profundã în asigurarea cerintelor comunitãtii locale”, mai noteazã Ministerul Energiei. Deocamdatã nu se stie când se va  finaliza procedura de concesionare a  distributiei agentului termic. Municipalitatea de la Petrosani
asteaptã avizul ANAP.
Termoficarea, subiectul fierbinte si la nivelul Prefecturii Hunedoara
Meteorologii anuntã cã temperaturile vor scãdea în zilele urmãtoare, iar abonatii sistemului de termoficare din judetul Hunedoara riscã sã înghete în locuinte. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã Hunedoara a constatat existenta unei stãri potential generatoare de situatii de urgentã creatã de esecul serviciilor de utilitãti publice ca urmare a imposibilitãtii aprovizionãrii beneficiarilor sistemului centralizat de termoficare din municipiile Deva, Petrosani si Vulcan.
Astfel, sãptãmânal vor avea loc discutii pe aceastã temã.
“Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., primãriile municipiilor Deva, Petrosani si Vulcan, S.C. Pregoterm S.A. Vulcan si S.C. Termoficare S.A. Petrosani  vor lua act de situatia constatatã si vor dispune, de urgentã, mãsurile legale organizatorice si financiare ce se impun pentru remedierea în cel mai scurt timp a situatiei create. Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A si primãriile municipiilor Deva, Petrosani si Vulcan vor informa sãptãmânal prefectul judetului, în calitate de Presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã Hunedoara despre stadiul mãsurilor luate”, aratã informarea Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentã Hunedoara. La finalul sãptãmânii trecute, dupã întâlnirea cu cei implicati,  prefectul judetului Hunedoara, s-a arãtat îngrijorat de situatia existentã.
Monika BACIU

6 comentarii la „O problemã, douã abordãri pe degerãturile abonatilor

 • 7 noiembrie 2018 la 19:22
  Permalink

  Vrem caldura si apa calda in toata valea jiului ca stam pe un munte de carbune !

  Răspunde
  • 8 noiembrie 2018 la 07:12
   Permalink

   Caldura si apa calda trebuie platita amice ,moca nimeni-n lume nu o face.Asa ca ,monteaza-ti centrala termica si vei avea caldura si apa calda la discretie,plus ca vei avea placuta surpriza sa constati ca ,costurile sunt mai mici pe perioada de iarna,decat caldura de la Paroseni !

   Răspunde
   • 8 noiembrie 2018 la 12:37
    Permalink

    lui ai trebe bani de bautura…..nu are el de gand nici sa viseze la centrala termica…..sunt blocuri si apartamente intregi care nu si-au platit facturile la curent si la gaze….au venit cei de la Eon si Electrica sa le desfaca contoarele din fata usilor …si la apa sunt multi datori…..unii sunt si bransati ilegal la curent…..lasa-i sa viseze in continuare investiti si „minerit”…..in maxim 2 ani vor trai in colibe in munti sub cerul liber…..asa au fost indobitociti si tinuti in mediocritate……tot ce au castigat la mina…incepand de la locuinte gratuite, pensionari anticipate ,ordonante de urgenta,alte prime si avantaje ….s-au regasit si se vor regasi pe apa sambetei …si la birt…..si acum dupa ce vor lua platile compensatorii de la mine ….sa vezi ce urgii vor face ,si ce „‘stiri”‘ vor fi pe aici…….daca ar putea „statul” sa le monteze centrala si daca ar putea sa le si plateasca costurile ar fi bine…..astia sunt cu 100 de ani in urma lumii civilizate…..

    Răspunde
 • 8 noiembrie 2018 la 11:14
  Permalink

  Asa se intimpla cind….primarii prind radacini !!

  Răspunde
  • 8 noiembrie 2018 la 16:40
   Permalink

   Asa se intampla cand abonatii nu-si platesc apa calda si caldura.S-au obisnuit toti moca,ca n-are cine sa le faca ceva,ca ei nu au nimica ,slujba ioc ,ca-i prea costisitor,nici bani ,nici serviciu,doar ajutoare de la primar ca sa-i voteze in continuare ..plus ajutoare de la UE sa nu moara de foame……

   Răspunde
 • 8 noiembrie 2018 la 18:34
  Permalink

  Asteptam fonduri nerambursabile de la U.E. pentru a putea fi folosite la inchiderea totala a C.E.H. – ului si acordarea de salarii compensatorii ( ordonanta ) tuturor angajatilor.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.