Muzeul Mineritului este complet renovat în aceastã perioadã, iar restauratorii sunt angajati la o firmã cu experientã în acest domeniu.
Specialistii ne-au spus cum va arãta muzeul, iar ceea ce este cel mai interesant este legat de faptul  cã, la subsol, care va fi complet reabilitat, va fi redatã o galerie autenticã de minã, în timp ce sus, în pod, va fi Muzeul Muntelui.
„Restaurarea acestei clãdiri presupune mai multe faze. Începem de la infrastructura ei, construirea unei case a liftului, care va deservi atât parterul, subsolul, cât si etajul. Jos se va simula o galerie de minã, iar sus se va reconditiona tot podul si se va monta o dusumea nouã, independentã de structura acoperisului. Clãdirea va avea încãlzire în pardosealã si la parter si la subsol, o ventilatie adecvatã”, a precizat Ion Tupita, constructor-restaurator.
Primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune cã lucrarea se va termina în vara viitoare si cã atunci acest muzeu va fi pus în valoare cu adevãrat. „Lucrarea va fi finalizatã anul viitor în luna august. E vorba despre reabilitarea Muzeului Mineritului si, dupã cum vedeti, lucrãrile sunt foarte ample, de la infrastructura de rezistentã, pânã la ce înseamnã finisaje, iar toatã aceastã lucrare  va schimba radical fata muzeului mineritului, iar pe de altã parte, în afarã de spatiul pe care îl stiam, vom avea si un spatiu în plus, la mansardã, unde vor fi expuse piese pe care le avem ca sã facem Muzeul Muntelui”,  a spus Tiberiu Iacob ridzi, primarul municipiului Petrosani.
În cadrul proiectului, ar urma sã se amenajeze o cale de intrare  pentru persoanele cu dizabilitãti  locomotorii, iar în interior va fi  construit un lift care sã asigure  accesul de la demisol pânã în pod. Muzeul ar urma sã fie dotat cu instalatii, echipamente pentru asigurarea utilitãtilor si conditiilor de climatizare, dar si un sistem antiefractie. O altã componentã a proiectului vizeazã dotarea muzeului cu mobilier pentru expunerea si protectia patrimoniului cultural, dar prevede si amenajarea suprafetei exterioare cu alei, trotuare, spatii verzi, precum si realizarea  unei platforme betonate pentru prezentarea exponatelor exterioare si a unui spatiu tip piatetã în fata clãdirii.
Muzeul Mineritului a fost înfiintat în anul 1962, dar functioneazã într-o clãdire veche de circa 100 de ani. A fost deschis ca un omagiu adus minerilor, initial fiind axat doar pe tehnicile de exploatare minierã, suma ce va fi investitã aici în  reabilitare fiind de 1 milion de euro, banii fiind din fonduri europene, cu o contributie de 2% din bugetul local.
Diana Mitrache