Consiliul Judetean Hunedoara achizitioneazã servicii privind întocmirea documentatiei de avizare a lucrãrilor de interventie pentru obiectivul de investitii  Modernizare DJ709F: Slãtinioara(DN7A) – Cabana Rusu – Masivul Parâng, km 10+325 – km 12+600 . Suma alocatã pentru realizarea documentatiilor este de 20.420,16  lei.
„Sectorul de drum DJ 709F de la Cabana Rusu pânã în masivul parâng, km 10+325 – km 12+600 pe o lungime de 2,275 km este un drum pietruit având o lãtime a pãrtii carosabile de cca. 4 m, face legãtura între zona de agrement Masivul Parâng si DN 7A, cu localitãtile Petrosani, Petrila, iar prin intermediul DN 66 cu restul judetului. La km 10+525 se aflã cabana parapantistilor, iar la km 11+600 se aflã releul Parâng, obiectiv de mare importantã în ceea ce priveste comunicatiile la nivel national. Starea actualã a sectorului de drum propus pentru modernizare este rea”, aratã documentatia CJH.
Terasamentul drumului este construit în proportie de 95% pe rocã existentã a masivului muntos. Local, platforma drumului este dispusã direct pe rocã de bazã, adicã pe stâncã. Platforma drumului prezintã foarte multe fãgase formate în roca  stâncoasã, care împiedicã circulatia normalã pe acest drum.
“Drumul judetean prezintã o stare tehnicã necorespunzãtoare, care afecteazã negative conditiile de circulatie din punct de vedere al sigurantei, confortului si vitezei”, mai aratã documentul. Prin modernizarea acestui sector de drum se realizeazã îmbunãtãtirea conditiilor de circulatie si a suprafetei de rulare, realizarea caracteristicilor geometrice ale drumului conform normativelor în vigoare, mãrirea capacitãtii de portare si de circulatie, drum de interes judetean, cu partea carosabilã de lãtime suficientã asigurãrii sigurantei circulatiei si  confortului în trafic. Prin  modernizarea acestui sector de drum având în vedere cã este o zonã montanã se vor asigura conditii îmbunãtãtite de circulatie în special pentru  dezvoltarea si integrarea zonei în circuitul turistic national. Existenta unei cãi de comunicatii moderne va asigura efectuarea unui schimb superior si rapid de mãrfuri cu lãrgirea pietei de desfaceri locale.  Modernizarea va contribui la îmbunãtãtirea aspectului general al zonei, iar noua lui stare va avea un aport favorabil în privinta ocrotirii mediului prin reducerea noxelor produse de motoare cu combustie internã aflate în sarcinã sporitã din cauza stãrii necorespunzãtoare a suprafetei de rulare, prin reducerea prafului si zgomotului, neajunsuri produse de  circulatia pe drumuri aflate în stare tehnicã mediocrã si rea.
Monika BACIU