Minim 3 milioane de euro ar fi necesari beni a reconstrui una dintre cele mai emblematice clãdiri din Petrosani, cea a Casei de Culturã a Studentilor, care a fost începutã în anii comunismului si niciodatã nu a fost finalizatã.
Constructia a primit rareori bani, pentru a fi mãcar conservatã, dar, în toti acesti ani s-a degradat continuu. Acum, sunt sanse sã fie preluatã de una dintre institutiile publice de la noi, iar dacã nu, în ultimã instantã, de chiar Universitatea din Petrosani. Iar conducerea scolii superioare de la noi se aratã, ca de obicei, interesatã de idee. „A fost o preocupare permanentã a noastrã. Clãdirea apartine Ministerului Tineretului si Sportului, Ea, dupã o HG recentã, va putea fi preluatã de cãtre, în ordine: Consiliul Judetean Hunedoara, Primãria municipiului Petrosani sau Universitatea din Petrosani. Se poartã discutii sã vedem în ce mãsurã ministerul ar putea sprijini finantarea în continuare pentru finalizarea constructiei si dotarea ei si le purtãm si cu CJH si Primãria, sã vedem, dacã ei le-ar prelua, ce sanse ar fi sã finalizãm investitiile”, a precizat prof univ dr habil Sorin Radu, rectorul Universitãtii din Petrosani.
Iar dacã ar deveni functionalã, clãdirea i-ar ajuta enorm pe studentii de la Petrosani, care, si pentru a organiza traditionalul bal al bobocilor, iar la noi se face în douã editii, una fiind dedicatã studentilor basarabeni, trebuie sã apeleze la Teatrul Dramatic I.D Sîrbu.
„Ea a fost destinatã Universitãtii. Când avem noi o astfel de clãdire, nu ne mai trebuie sã ne rugãm de anumite entitãti locale sau judetene, ca sã ne sprijine în desfãsurarea unor activitãti, în special, în cele culturale, expozitii. De asemenea, putem dezvolta  formatiile si ansamblurile folclorice, orchestre de muzicã popularã sau rock,  cercuri de creatie  studentesti, toate având spatii special destinate în aceastã nouã clãdire”, mai spune rectorul.
În plus, pentru cã sigur scoala superioarã nu are bani, se cautã si solutii de finantare din bani europeni.
„Sã vedem, în functie de modul de preluare, dacã putem accesa fonduri europene, pe o axã în care sã cuprindem cumva aceastã Casã de Culturã a Studentilor”, a conchis rectorul Sorin Radu.  Constructia, care are acum geamurile sparte, se aflã chiar în centrul municipiului Petrosani, în imediata vecinãtate a Casei de culturã a studentilor – o clãdire veche si prea micã,  pentru un campus atât de mare. Dacã va fi  preluatã si renovatã, aceasta ar aduce un  nou suflu vietii studentesti, vãduvitã acum de inexistenta unui spatiu pentru  concerte, ori expozitii.
Diana Mitrache