La rãscrucea vânturilor, sus, pe vechea cetate a Bãnitei, un loc încãrcat de istoria dacilor ce s-au apãrat pe acest teritoriu, de unde se vede Tara Hategului, într-o parte, iar în alta Valea Jiului, o mânã de temerari au montat un Drapel Tricolor si un steag al dacilor, inscriptionat cu lupul dacic, simbolul celor care au trãit în acest loc, în pesteri si în cetatea ce strãjuia cândva locul.
O fac an de an si nu au putut sã rateze acest an, Anul Centenar, si, profitând de vremea bunã, s-au  asigurat cã Ziua Marii Uniri ne prinde cu un steag al dacilor sus pe ruinele cetãtii.
„În primul rând, încã în interiorul nostru, purtãm spiritul lor. Nu avem cum sã trecem mai departe, fãrã sã ne gândim de unde am  plecat si spiritul lor chiar se simte aici sus. Meritã un omagiu, pentru cã noi, ce parcurgem acum, este datoritã lor”, a spus, dupã ce a urcat, cu greu, dealul cetãtii, Mircea Costinas, unul dintre temerarii care a gustat din plãcerea  de a ridica drapelul României si cel al Daciei, sus pe ruinele cetãtii. Aceastã cetate nu a fost niciodatã pusã în valoare, desi locul ales de înaintasii nostri este unul strategic si extrem de bine pozitionat. Sub ea, se aflã Pestera Bolii, iar de acolo, de sus, se vede întreg orizontul.
„Suntem pe ruinele cetãtii Bãnita, undeva  deasupra soselei care leagã Tara Hategului de Valea Jiului, acolo unde istoria ne asteaptã la fiecare colt si îmi place sã cred cã este primul Tricolor ce a fost ridicat în cinstea zilei de 1 Decembrie 2018 si am profitat de o zi extraordinarã”, a spus Sorin Oprea, care a venit prima datã cu un drapel aici  acum 5 ani, încercând sã transforme povestea  aceasta într-o traditie si, la fiecare 1 decembrie, pe cetate fluturã un Drapel Tricolor.  Cei care vin spre Petrosani, pot ridica putin privirea, sã vadã cele douã steaguri pozitionate sus, care strãjuiesc cumva  împrejurimile si ne aduc aminte cine suntem, dar mai ales, cine am fost mereu.
Diana Mitrache