Râul ar urma sã fie accesibil turistilor dupã un proiect european care-l va face navigabil pe 60 de kilometri, între judetele Alba si Hunedoara. Proiectul este coordonat de administratia comunei Ciugud din judetul Alba.
Investitia cu finantare europeanã va face ca Muresul sã fie navigabil între judetele Alba si Hunedoara, iar ambarcatiunile usoare vor putea fi închiriate din opt localitãti, printre ele fiind si localitãti hunedorene. Ideea a apartinut Grupului de Actiune Localã pentru Pescuit din bazinul Muresului si Secaselor, coordonat de comuna Ciugud, judetul Alba. În urma investitiei ar urma sã fie amenajate zone de agrement, debarcader, terenuri de fotbal, tenis, zone de promenadã, dar si alte facilitãti destinate turistilor.
Ambarcatiunile vor putea fi închiriate din localitãtile Ciugud, Alba Iulia, Vintu, Sântimbru, Sibot, Blandiana, iar în judetul nostru de la Geoagiu si Rapoltu Mare, unde ar urma sã  fie  amenajate lagune turistice cu  pontoane de acostare – debarcare. Reprezentantii administratiei Ciugud anuntã cã lucrãrile ar începe din primãvara anului viitor, valoarea proiectului fiind de 500.000 de euro.
Maximilian Gânju