Trei spitale sunt în Valea Jiului. Alte încã douã unitãti spitalicesti mari functioneazã la Hunedoara si la Deva. Chiar si în aceste conditii existã un deficit acut de medici specialisti.
Mai grav este faptul cã în judet nu existã anumite specialitãtimedicale de urgentã necesitate.
Un strigãt de disperare în acest sens vine tocmai din partea unui medic hunedorean care profeseazã la o clinicã de chirurgie vascularã din Timisoara. Medicul Mircea Ionut Popitiu cere înfiintarea unei sectii de chirurgie vascularã într-un spital din judetul Hunedoara, iar în acest sens a initiat o petitie online. Potrivit medicului, o astfel de sectie  este absolut necesarã la nivelul  judetului, având în vedere numãrul mare al hunedorenilor care suferã de astfel de afectiuni.
Doctorul Mircea Ionut Popitiu este originar din Deva, dar lucreazã la o clinicã de chirurgie vascularã din Timisoara. Acesta solicitã, printr-o petitie pe care a initiat-o pe Internet, înfiintarea unei sectii de Chirurgie Vascularã la Spitalul Judetean de Urgentã din Deva.  “Considerãm utilã înfiintarea unei sectii de Chirurgie Vascularã la Spitalul Judetean de Urgentã Deva pentru cã pacientii vasculari din aceastã zonã meritã dreptul la viatã, o viatã fãrã amputatie!”, aratã medicul în petitie.
Pacientii cu probleme vasculare din întreg judetul sunt trimisi la cel putin 150 km distantã pentru a fi tratati si se pierd ore bune care pot duce la amputatie de membru sau chiar decesul pacientilor. Zilele trecute, medicul a  publicat, pe pagina sa de pe reteaua de socializare, o fotografie cu un trombon extras din artera principalã a piciorului drept a unui pacient cu ischemie acutã. La acel moment, medicul ridica o problemã îngrijorãtoare. Pacientul a fost tinut timp de o sãptãmânã într-o unitate medicalã din judet administrându-i-se doar tratament perfuzabil.
În România trãiesc circa  3,3 milioane de persoane cu vârste peste 65 de ani. Datele de  incidentã si prevalentã a bolii  vasculare periferice (BAP) aratã cã aceastã boalã este prezentã  la circa 15 la sutã dintre acestia, adicã la aproximativ 500.000 de persoane. Petitia online initiatã de medicul Mircea Ionut Popitiu a strâns pânã acum peste 1.200 de sustinãtori. Petitia poate fi semnatã accesând linkul: https://www.petitieonline.com/vrem_chirurgie_vasculara_la_spitalul_judetean_de_urgenta_deva
Monika BACIU