Studiul comandat de CEH nu rãspunde la întrebãrile Comisiei Europene

Raportul întocmit de INSEMEX Petrosani în ceea ce priveste prelungirea activitãtii cu productie a minelor Lupeni si Lonea trebuie îmbunãtãtit.
Potrivit oficialilor din Ministerul Energiei documentul omite o serie de aspecte importante care trebuie prezentate Comisiei Europene, astfel cã au fost solicitate completãri.
“A ajuns o variantã care nu este completã si am cerut refacerea lui. Documentul nu rãspunde cerintelor Comisiei Europene. Am discutat cu Compania (Complexul Energetic Hunedoara-n.r.) si compania cere INSEMEX completãri”, a declarat Doru Visan, secretar de stat în Ministerul Energiei. În plus, potrivit oficialilor din minister studiul trebuie sã releve faptul cã existã anumite pericole în cazul neexploatãrii rezervelor de cãrbune.
“Studiul e fãcut în alt scop. Adicã cu scopul de a arãta cã existã anumite pericole generate de nescoaterea cãrbunelui din subteran”, a mai spus sursa citatã.
La încetarea activitãtii de productie rezervele deschise trebuie sã fie epuizate. Durata de exploatare care asigurã epuizarea rezervelor deschise (asimilatã gradului de asigurare cu rezerve deschise) este de 10,6 ani pentru EM Lonea si 8,2 ani pentru EM Lupeni, calculat cã raport dintre rezerva deschisã si productia anualã actualã. Rezultã cã din acest punct de vedere, timpul disponibil pânã la termenul decembrie 2018, preconizat pentru încetarea activitãtii de productie, este insuficient fiind imperios necesar, ca acesta sã fie extins. Prevenirea aparitiei fenomenelor nedorite se poate realiza în primul rând prin continuarea exploatãrii pânã la epuizarea rezervelor deschise, lucru care poate fi realizat într-un timp rezonabil, asimilat gradului de asigurare cu rezerve deschise. Închiderea lucrãrilor miniere care sã asigure securitatea în subteran trebuie realizatã cu respectarea procedurilor de închidere pe etape, începând de la extremitatea câmpului minier, spre lucrãrile de legãturã cu suprafata si ascendent pe orizonturi, pânã la suprafatã. Fatã de programul de închidere stabilit anterior au apãrut elemente suplimentare care conduc la necesitatea exploatãrii rezervelor deschise dupã anul 2018 pânã la finalizarea acestora
“În cazul EM Lupeni, pe baza cercetãrilor efectuate de cãtre INSEMEX Petrosani referitoare la predispozitia de autoaprindere a cãrbunilor din stratul 3, din perimetrul EM Lupeni, a rezultat cã stratul de cãrbune este clasificat în categoria de „cãrbuni cu risc ridicat de autoaprindere”, fiind necesarã implementarea de mãsuri tehnice de prevenire a fenomenelor de autoîncãlzire respectiv a focurilor endogene. Sucursala EM Lupeni la momentul actual are în evidentã 3 focuri endogene”, aratã concluziile.
Aceeasi situatie se înregistreazã si la mina Lonea.
“În cazul EM Lonea, pe baza cercetãrilor efectuate de cãtre INSEMEX referitoare la predispozitia la autoaprindere a cãrbunilor din stratul 3, din perimetrul EM Lonea a rezultat cã stratul de cãrbune este clasificat în categoria “cãrbunilor auto inflamabili cu tendintã pronuntatã la autoaprindere”, fiind necesarã implementarea de mãsuri tehnice de prevenire a fenomenelor de autoîncãlzire respectiv a focurilor endogene. Sucursala EM Lonea la momentul actual are în evidentã 2 focuri endogene”, mai aratã raportul. În concluzie, reiese cã din punct de vedere tehnic termenul de încetare a activitãtii de productie a sucursalelor miniere EM Lonea si EM Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara trebuie extins dupã decembrie 2018.
Monika BACIU

4 comentarii la „Studiul comandat de CEH nu rãspunde la întrebãrile Comisiei Europene

 • 4 noiembrie 2018 la 20:16
  Permalink

  Important este sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

  Răspunde
 • 4 noiembrie 2018 la 23:15
  Permalink

  Normal, studiul a raspuns solicitarilor de partid. Stiu asta si copii.

  Răspunde
 • 6 noiembrie 2018 la 07:27
  Permalink

  Pai cum sa raspunda studiului ,cand era hotarat ca cele doua mine sa fie inchise.De aici ipocrizia liderului sindical si a politicienilor din zona care se fac ca nu mai pot de grija inchiderii minelor Lupeni si Lonea.Acesta fiind si preambulul inchiderii exploatarilor de la Livezeni si Vulcan.Gargara cu investitiile la cele presupuse viabile e pentru prosti. Chiar si pentru cineva din afara mineritului isi poate da seama ca oricate investiti s-ar face ,doua mine nu pot asigura productia necesara pentru termocentralele de la Paroseni si Mintia pentru a functiona la capacitate .Si mai trist e ca anuntul e facut de unul , ma refer la Visan,care ani buni a mancat o pita buna din Vale,acum cocotat cu puterea ,nu gaseste solutii pentru zona de bastina,raspunzand sec ca studiul cu pricina nu e suficient si ca sa o dea cotita zice ca nu pentru el,ci pentru UE……..

  Răspunde
 • 6 noiembrie 2018 la 11:23
  Permalink

  Important este sa se inunde minele pentru ca sa nu mai fie pericol de aprindere a carbunelui si sa se faca investitii pentru inchiderea definitiva a C.E.H. – ului !!!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.