Universitatea Petrosani si INSEMEX sunt doi piloni importanti si reprezentativi ai Vãii Jiului.
Universitatea din Petrosani are o existentã de 70 de ani, institutia de învãtãmânt superior fiind cea care îi specializeazã pe studenti în anumite domenii, în timp ce INSEMEX Petrosani este un institut de cercetare de succes. Ambele entitãti sunt recunoscute pe plan mondial.
“Avem proiecte comune, avem sesiunile stiintifice comune, avem o serie de activitãti de cercetare si laborator la INSEMEX, iar specialistii de la INSEMEX vin si tin si cursuri la noi, în asa fel încât aceastã împletire dintre cercetare si învãtãmânt sã fie una realã si sã dãm un exemplu de bune practici în acest sens”, a spus prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Mihai.
Activitatea educationalã si cea de cercetare se îmbinã perfect între cele douã entitãti. Activitatea de cercetare a celor de la INSEMEX se regãseste în cursurile Universitãtii Petrosani, iar specialistii absolventi ai Universitãtii Petrosani sunt încadrati la INSEMEX.
“85% din angajatii lor sunt absolventi de Universitatea Petrosani, indiferent cã sunt în domeniul economic sãu tehnic. Marea majoritate au doctoratul la noi. Aceastã colaborare nu numai cã s-a dezvoltat pe niste baze solide, dar se si impunea sã se realizeze pentru cã fãrã o educatie de calitate si o pregãtire continuã, specialistii lor nu pot sã tinã trendul cu evolutia tehnicã a societãtii, iar pe de altã parte si noi avem nevoie de expertizã lor pentru cã fac anumite cercetãri pe care noi trebuie sã le implementãm în activitãtile didactice pe care le facem. Diversitatea activitãtii stiintifice  trebuie sã se regãseascã în activitãtile de laborator pe care le avem cu studentii”,  a mai spus sursa citatã.
INSEMEX si Universitatea din Petrosani au un punct comun. Mineritul.
INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU SECURITATEA MINIERA SI PROTECTIE ANTIEXPLOZIVÃ-INSEMEX  Petrosani a luat fiintã în anul 1949 sub denumirea denumirea de “Statia de Cercetãri pentru Securitatea Securitatea Minerã” cã filialã a I.C.E.M.I.N. Bucuresti. Înfiintarea ei a fost determinatã de necesitatea rezolvãrii problemelor de tehnica securitãtii în industria minierã din România. Numele  sub care este cunoscut acest institut atât în cadrul  industriei miniere cât  si în cadrul altor industrii cum ar fi cele constructoare de masini, electrotehnice, chimice sau petrolifere se încadreazã în traditia pe care colectivul acestuia, în activitatea lor de peste 65 de ani, au fãurit-o. Universitatea din Petrosani are o lungã si frumoasã traditie, fiind continuatoarea „Scoalei de Ponti si Sosele, Mine si Arhitecturã” care a functionat în Bucuresti din anul 1864, iar din anul 1948 la Petrosani pentru început sub numele de Institutul Cãrbunelui. Dupã anul 1990, prin diversificarea domeniilor si specializãrilor universitare, Institutul de Mine din Petrosani a devenit Universitatea Tehnicã (1991) iar mai apoi Universitatea din Petrosani (1995). Având drept fundament aceastã puternicã traditie universitarã si prestigiul de care se bucurã în tarã si în strãinãtate, Universitatea noastrã asigurã astãzi conditiile necesare pentru ca studentii sãi sã dobândeascã o înaltã calificare în multe si variate domenii, pregãtirea desfãsurându-se la toate formele de învãtãmânt. Formarea profesionalã a specialistilor se realizeazã în cadrul a trei facultãti : Facultatea de Mine, Facultatea de Inginerie Mecanicã si Electricã si Facultatea de Stiinte.
Monika BACIU