Morometii 2 este cea de-a doua galã de film gãzduitã de Cinematograful Victoria din Petrosani.
Avanpremiera peliculei a avut loc vineri searã, în prezenta producãtorului filmului si a peste 200 de petrosãneni care au venit sã vadã cea mai asteptatã proiectie a toamnei.
“Am fãcut aceste avanpremiere înainte de premierã oficialã a filmului pentru cã ne-am gândit, în primul rând la public. Morometii este un film emblemã pentru cinematografia româneascã si ne-am asumat un mare risc. Domnul Gulea spunea, la un moment dat, cã este foarte greu sã te iei la întrecere cu tine. si e un pariu foarte mare. E un curaj foarte mare. Pentru noi, aceste avanpremiere sunt extrem de importante pentru cã este primul feedback pe care îl primim de la public”,  a spus Oana Giurgiu, producãtorul filmului.
Morometii 2 continuã povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunãrii, si-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl gãsesc pe Ilie Moromete îmbãtrânit, dar încã în putere. Între el si cea de-a doua sotie, Catrina, tensiunile continuã, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacã te înregimentezi.
“Aceastã continuare a filmului Morometii este practic o adaptare liberã pe care domnul Stere Gulea a fãcut-o dupã volumul 2 din Morometii si Viata ca o pradã si spunea cã si-a permis acest lucru, sã se îndepãrteze de operele literare, spre deosebire de prima parte pentru cã Marin Preda, în perioada respectivã, nu putea sã scrie asa cum si-a dorit si la distantã de atâtia ani putem sã fim mai onesti fatã de istoria noastrã si ne adresãm unei noi generatii cu acest film. Pentru noi, oamenii care lucrãm în film, sã faci film de epocã este foarte antrenant. Sã creezi un film de epocã în zilele noastre este aproape imposibil. si în satul românesc s-au schimbat lucrurile foarte mult. Noi când am plecat la drum am plecat convinsi cã vom ajunge în ipostaza de a reconstrui toatã gospodãria lui Moromete undeva în altã parte. Nu a fost asa pentru cã am avut un mare noroc sã descoperim cã încã mai existã casa lui Ilie Moromete, undeva nãpãditã de buruieni. Am reusit sã o scoatem la luminã si sã reconstituim gospodãria lui Moromete. A fost o varã întreagã în care s-a lucrat acolo”,  a mai spus sursa citatã.
Provocãrile au fost la tot pasul. Poate cea mai importantã a fost cea în care Victor Rebenciuc, cel care l-a interpretat pe Moromete în prima parte a filmului, a fost înlocuit cu Horatiu Mãlãele, în cea de-a doua peliculã.
“Pentru noi toti a fost foarte greu momentul în care domnul Rebenciuc a decis cã nu poate sã fie Moromete 2 pentru cã de la turnarea primului film au trecut 30 de ani, iar în acest film timpul ar fi de vreo 10 ani. A fost un pariu pe care domnul Stere Gulea l-a fãcut alegându-l pe Horatiu Mãlãele, pentru Horatiu Mãlãele a fost un mare curaj sã dea ochii cu publicul în chip de Moromete dupã rolul extraordinar pe care Victor Rebenciuc l-a fãcut si pentru ca noi toti sã avem curaj, domnul Victor Rebenciuc a venit în prima zi pe platoul de filmare si a fost un moment foarte emotionant pentru toatã lumea si ne-a dat curaj”, a mai spus Oana Giurgiu.
Filmul este regizat de Stere Gulea, imaginea este semnatã de Vivi Drãgan Vasile, productia este realizatã de Oana Giurgiu si Tudor Giurgiu, iar în rolurile principale se regãsesc Horatiu Mãlãele, Dana Dogaru si Iosif Pastina.