Aproape 50 de studenti din Basarabia si din mai multe centre universitare de la noi au venit, la finele  sãptãmânii trecute, la Petrosani, la o întrecere de fotbal.
Au venit sã îsi facã noi prieteni si acesta este cel mai important lucru, basarabenii fiind foarte încântati de ceea ce au gãsit la noi, pentru cã, dincolo de ideea de a se întrece pe terenul de fotbal, obiectivul lor a fost sã marcheze Unirea, în felul lor.
„Am venit sã sustin bãietii, pentru cã am primit o invitatie frumoasã de la Petrosani si jucãm aici colegial, nu neapãrat sã câstigãm, dar sã simtim împreunã Anul Centenar. Este o activitate care face parte din acest ciclu si ne bucurãm sã fim aici si poate, pe viitor, cei de la Petrosani sã vinã la noi”, a spus Liuba Eremia, presedinta Asociatiei Studentilor basarabeni din Craiova.
„Am venit cu gânduri frumoase si le multumim cã ne-au chemat. Am dori sã câstigãm întrecerea, dar nu conteazã. Vrem sã fie prietenie între noi”, a adãugat si Silviu, Asociatia studentilor din Alba Iulia. Si au venit în campusul universitar, dar nu numai, iar cei mai multi au fost încântati de tot ce au vãzut aici si de felul cum au fost primiti.
„Sper ca activitãtile pe care le desfãsurãm sã fie pe placul tuturor, sã ne simtim bine si  deasupra spiritului de competitivitate care apare, pânã la urmã, voia bunã sã primeze”, a adãugat Alexandru, de la asociatia studentilor din Petrosani, gazdã a acestui eveniment.
„Am organizat acest eveniment cu prilejul Anului Centenar si am invitat echipe de la Craiova, Alba Iulia si alãturi de douã echipe ale noastre si Dorim ca prietenia sã câstige si sã terminãm cu brio”, a conchis Ilie Iucal, presedintele Studentilor Basarabeni Petrosani.
Întrecerea a fost, asa cum au vrut si organizatorii, un prilej de a se întâlni cu studentii din Basarabia si la Petrosani, pentru cã, în acest an, sunt cei mai multi studenti din aceastã parte la noi, la Universitate.
„În cadrul manifestãrilor dedicate celor 100 de ani de la Unirea României si 70 de ani de la înfiintarea Universitãtii din Petrosani, am cuprins si aceste manifestãri sportive, un campionat între studenti, care sã îi coaguleze mai mult, care sã le creeze noi prietenii, nu doar competitia. Poate, cu acest prilej, descoperim cã studentii nostri pot si trebuie sã facã si altceva, decât sã învete”, a spus si prof univ dr ing habil Sorin Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani, iar despre competitia în sine ne-a vorbit prorectorul, cel care le-a fost alãturi si pe teren studentilor.
„Am adus alãturi de noi 50 de studenti: 30 din Petrosani, 20 din afarã si suntem aici  pentru a socializa, a juca împreunã, a vedea Petrosaniul si a fi o activitate frumoasã. Întâmplarea face cã sunt 4 echipe de studenti basarabeni si una de studenti români. Noi avem 300 de studenti basarabeni, fiind un record. Dintre ei, 20 joacã fotbal, ei fiind profesionisti care joacã si la Universitatea din Petrosani si o echipã de boboci si cei de la Craiova si Alba Iulia au dat curs invitatiei noastre, pentru cã ei sunt aici sã ne ajute si sã vadã Petrosaniul”, a completat prof univ dr habil Eduard Edelhauser, Prorector al UP.
A fost un turneu de fotbal de 7 + 1, iar pânã la finalul sãu, toti au câstigat noi prieteni si au vizitat împrejurimile.
Diana Mitrache