Unii judecãtori, politisti si politiceni din Valea Jiului au cel putin un lucru în comun: FURÃ APÃ! Ultimele controale au scos la ivealã cã Hotelul Petrosani, ce îi apartine familiei politicianului Raj Tunaru, ori judecãtorul Gheorghe Iacob aveau apometre „defecte”.

Cei de la ape spun cã judecãtorul nu avea nici mãcar contract încheiat cu Apa Serv pentru unul dintre apometre, iar Apa Serv l-a actionat în instantã. Asta în conditiile în care zeci de oameni sãraci îsi fac angajamente de platã pentru sume mici, pe care nu au bani sã le achite, iar firma care distribuie apa înregistreazã pierderi.

Cel mai „strigãtor la cer”, asa cum a fost numit de directorul Costel Avram, e cazul judecãtorului de la Petrosani, Gheorghe Iacob, cel care are o casã nouã, la marginea municipiului Petrosani, dar care, spun cei de la ape, nu a permis niciodatã accesul în curte a celor ce citesc apometre. Omul legii se limita doar la a plãti ceva bani lunar, desi apometrele nu erau montate de cei de la ape. „Vorbim de o persoanã fizicã din Valea Jiului, care pe lângã cã nu lasã pe cei de la Apa Serv sã vadã ce consum are, nu are nici contract. Ca el sunt si comandanti de politie din Valea Jiului, avocati si doctori, care nu vor sã achite facturile la apã. Ieri i-am trimis acestui domn o somatie. E vorba de douã apometre în casa judecãtorului Iacob, unul montat fãrã sã consulte pe cei de la Apa Serv, unul din mai nu a mai achitat factura pentru consumul lui, pe motiv cã, spune el, avea achitat în avans consum. Noi nu stim nimic si se pare cã în timp scurt îi vom opri apa, pentru cã nu are contract cu noi”, spune Costel Avram, director general Apa Serv Valea Jiului.

Omul legii nici mãcar nu a lãsat echipa Apa Serv sã intre în curte. „Mi se pare strigãtor la cer, ca un om care merge si bate cu ciocanul pentru respectarea legii, pânã la ora 15,00, în  timpul liber nu respectã legea. Ce sã cer la amãrâtii care nu au bani. El, un om cu bani, e de râsul curcilor”, a mai adãugat Costel Avram.

Hotelul Petrosani, care apartine familiei lui Raj Tunaru este încã un mare consumator de apã din Valea Jiului care nu plãteste apa consumatã. Asta spun responsabilii de la Apa Serv care sustin cã, timp de cel putin 3 zile au cãutat sã aibã acces la apometru, iar când au montat unul nou, surprizele au apãrut. De la 40 de metri cubi lunar, consumul a sãrit la 135 de metri cubi în patru zile. Tunaru cocheteazã cu Partidul Poporului Dan Diaconescu, dar când vine vorba de plata apei, se dã la fund. „Se pare cã Raj Tunaru e membru al Partidului Poporului, reprezentat aici de Haralambie Vochitoiu, care vrea sã ieftineascã apa în Valea Jiului. Noi am avut o sesizare cã acolo, la acest hotel existã o problemã, iar oamenii care au încercat sã vadã cum stã treaba, nu au avut acces. Femeia care citeste nu a avut nici ea acces. Am avut discutii si am scos la limita proprietãtii, afarã, apometrul general. Astfel, din 14 pânã în 18 septembrie apometru nou a luat-o razna. Adicã, dacã pânã acum, dãdeau un consum de 40 de metri cubi lunar, dupã ce am montat noul apometru, în 4 zile au consumat 135 de metri cubi de apã. Eu nu zic cã furã, dar este o schimbare radicalã si ceva s-a întâmplat, ori a avut mai multe nunti si petreceri în 4 zile”, a adãugat Costel Avram, directorul SC Apa Serv Valea Jiului.

Un alt caz este al unui sef de politie care nu vrea sã–si achite datoria de 2000 de lei. Avram sustine cã nu-l poate debransa pentru cã locuieste într-un bloc însã „s-au fãcut actele premergãtoare de a fi actionat în justitie”. Politistul mai are o sansã de a scãpa cu fata curatã dat fiind faptul cã va fi chemat la Apa Serv pentru a i se aduce la cunostintã cã are creante si pentru recuperarea se va ajunge la judecatã.

Societatea care distribuie apa în Valea Jiului a demarat o campanie de verificare a tuturor consumatorilor ilegali de apã, dupã ce s-a dovedit cã firma are mari pierderi. Asa au fost descoperite restaurante care nu plãteau apa consumatã, ori chiar un lac de la un club de fite din localitate, care nu declara consumul real. Mai multi consumatori au fost actionati în instantã. Costel Avram spune cã va da publicitãtii si alte nume de oameni cu functii importante, politicieni, medici si comandanti de politie, care nu-si achitã facturile la apã, nu au contracte si apometrele le sunt dosite bine.

Diana Mitrache

Maximilian Gânju