„Drumul Vãii Jiului spre Alba Iulia” asa se numeste cartea scrisã de prof. univ. dr. ing. Mircea Baron si din care vor fi achizitionate 30 de volume de cãtre Primãria municipiului Petrosani.
În an Centenar, cu mai putin de o lunã înainte de manifestãrile de 1 decembrie, se cuvine sã ne amintim de înaintasii nostri, cei care au fãcut posibilã unirea. În acest an se comemoreazã 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desãvârsirea statului national român, realizatã prin unirea tuturor provinciilor românesti.
“Cunoasterea trecutului este importantã pentru a ne întelege istoria, pentru a putea cinsti memoria tuturor celor care au clãdit cu multã trudã asezãmintele de astãzi si pentru a ne putea întelege prezentul. Unul cintre cetãtenii municipiului Petrosani preocupat mereu de istoria antebelicã, interbelicã, postbelicã si recentã a municipiului nostru si a Vãii Jiului este domnul prof. univ. dr. ing. Mircea Baron, care, de-a lungul carierei sale a publicat numeroase cãrti ce prezintã evenimente cheie din istoria zonei noastrã. Acestea, prin complexitatea documentãrii, reprezintã un adevãrat izvor de cunoastere a istoriei zonei Vãii Jiului”, aratã Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Continuând seria demersurilor documentaristice, Mircea Baron a scris un nou volum “Drumul Vãii Jiului spre Alba Iulia 1914-1918”. Cartea are 270 de pagini sI este structuratã în douã pãrti. Potrivit autorului, în prima parte se regãseste un studiu de aproape 90 de pagini, în care valorificând, cu precãdere documente de arhivã s-a reusit deslusirea câtorva pasi pe care Valea Jiului i-a fãcut în anii primului rãzboi mondial, si mai ales, în toamna anului 1918. A doua parte a cãrtii cuprinde “Documente”, pe care se bazeazã textul istoric.
Monika BACIU