Mai multe specii deosebite de copaci ornamentali au fost, în aceste zile, sãditi în parcurile din Petrosani.  Actiunea vine sã completeze spatiile verzi cu pomi ornamentali, iar speciile sunt unele absolut inedite. Cei care le cultivã spun cã se preteazã climei de la noi.
„Am adus 50 de tuia oocidentalis smarald în balot, de înãltime peste 3 m, 10 tei americani, care, spre deosebire de teii nostri, sunt ornamentali si tin floarea pânã prin lunile septembrie, octombrie, iar alti alti 10 copaci cu coroana globularã, care fac coroane de 5 m diametrul si care resping insectele, în special tântarii si mustele si 4 magnolii, care fac flori mov si au o înlãtime de peste 4 m, florile rãmânând tot timpul anului”, a spus Ionel Sfirat, inginer silvic Lugoj.
Actiunea a demarat la Petrosani în parcul de lângã piata centralã, acolo unde se face, în paralel cu sãdirea copacilor si cosmetizarea copacilor.
„Am început cu parcul de la piata centralã, cu tot ce înseamnã igienizare, ecologizare si curãtare si totodatã avem în program, vineri si sâmbãtã, plantarea copacilor ornamentali în acest parc si nu numai, vizate fiind si alte zone din municipiul Petrosani”, a spus Daniel Visan, director DADPP.
Firma producãtoare este din Lugoj, iar copacii se vor aclimatiza la noi, dat fiind faptul cã nu este pentru prima datã când inginerii silvici de la noi ne aduc astfel de exemplare de copaci ornamentali.
Diana Mitrache