Luminatia este prilejul perfect pentru o serie de oameni, unii sãrmani, sã vinã în cimitir ca sã primeascã de pomanã.  Este singurul motiv pentru care vin din zonele limitrofe ale Vãii Jiului si, dacã unii acceptã ceva de  mâncare, altii spun cã vin aici, cã aici câstigã bine si nici nu trebuie sã cearã. Asa i-am gãsit pe mai multi tineri din zona Gorjului, care ne-au recunoscut cã au luat trenul si au ajuns la noi, pentru a face bani. Spun cã oamenii, cu acest prilej, sunt foarte darnici si nici mãcar nu trebuie sã aibã vreo poezie, cã vin ei singuri si le oferã bani. Mai ales catolicii.
„Suntem din Târgu Jiu, am venit pânã aici la colaci”, ne-a spus o femeie care venise cu un grup de tineri, fiecare cu câte o plasã mare, aproape plinã, dupã doar câteva ore de stat în cimitir.
”Vin din Târgu Jiu cã se dau pachete cu colaci. E si la noi obiceiul ãsta, dar e mai bine aici, cã se dã si bani. Merge, cum sã nu? Ungurii vostri sunt darnici. Abia am venit si am fãcut de un pachet de tigãri”, a recunoscut un tânãr, care era gata sã si cânte pentru a face bani, dar nu a fost nevoie, cã a primit fãrã sã cearã. ”Sã fac si eu un ban am venit din Târgu Jiu, ca sã iau niste pachete sã duc acasã. Am luat deja, e plasa jumate. Facem un ban. La noi acolo nu dau asa. Te rogi de ei si abia îti dau, aici îti dau ei singuri”, a recunoscut un altul.  Si treaba merge strunã, pentru cã de Luminatie e ziua tuturor mortilor. Nimeni nu vine cu mâna goalã la cimitir, iar cei care nu dau pachete cu  mâncare si dulciuri, le oferã celor mai sãraci bani. Si se pare cã  polul cersetoriei este la Petrosani. „Din Lupeni sunt si am venit sã fac bani si dulciuri. Am fãcut. Mi-au dat de toate”, a recunoscut un alt cersetor, iar ca el erau încã o grãmadã.  Totusi, spre  deosebire de alti ani, acum au venit mult mai putini cersetori. Asta o recunosc si cei care au organizat paza cimitirelor în aceastã zi si care recunosc cã nu prea au avut multi cersetori si cã nu au fost probleme deloc.
Diana Mitrache