Premierul României  Viorica Dãncilã si comisarul european Corina Cretu sunt pe cale sã aducã luminita de la capãtul galeriilor de minã din Valea Jiului.  Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele spune cã cele douã vor pleca în luna decembrie la Bruxelles unde se preconizeazã cã va putea fi convinsã Coimsia Europeanã sã prelungeascã exploatarea huilei în minele de la Lupeni si Lonea.
Sunt decizii luate în urma unor întâlniri ce au avut loc la începutul acestei sãptãmâni la Bucuresti, iar timp pentru a lua astfel de decizii încã mai este. „S-au stabilit niste pasi de actiune în perioada urmãtoare, urmând ca în data de 5 decembrie, atât Premierul României, cât si doamna comisar european sã aibã o întâlnire la  Bruxelles cu comisarul pe probleme de energie, pentru a încerca sã solutionãm aceastã problemã. Doamna premier a fost foarte deschisã si ne-a asigurat de întreg sprijinul sãu pentru a încerca sã rezolvãm aceste probleme”, a declarat Darius Cîmpean, presedintele  Sindicatului Muntele din cadrul CEH.
Nu doar prelungirea activitãtii extractive la cele douã mine a fost discutatã cu cele douã doamne, ci si ce se va întâmpla cu Complexul Energetic Hunedoara, lucru ce va fi lãmurit în câteva zile.
„Am atins o grãmadã de lucruri care apasã pe functionarea complexului energetic. Si în acest sens, urmeazã ca peste douã sãptãmâni sã aibã loc o întâlnire cu functionari din mai multe ministere, pentru a se stabili directia de actiune pentru CEH”, a adãugat Cîmpean.
Mai mult, reprezentantii minerilor au vorbit si despre ordonanta 36, care îi vizeazã pe cei angajati, iar pentru a rezolva aceste probleme stringente, încã mai este timp. „Comisia Europeanã este notificatã de aproximativ douã luni despre aceste solicitãri ale noastre. Urmeazã acum sã fie notificatã, pentru cã a fost un aspect pe care l-am identificat dupã întâlnirea cu doamna Corina Cretu. La CE a ajuns putin distorsionatã informatia, deoarece se considera cã cele douã mine au fost introduse pe program de închidere  în 2010, dar noi toti stim cã  acestea au fost intruse pe închidere în anul 2016. Noi zicem cã este timp”, a conchis liderul sindicatului mineresc.
Comisia Europeanã este forul care ar putea accepta sã fie continuatã activitatea la aceste mine din Valea Jiului, însã, rãmâne de vãzut dacã va agrea ideea de a investi în activitatea de extractie.
Diana Mitrache