Judecata în dosarul traficantului de comori dacice merge înainte

Bãrbatul a fost trimis în judecatã pentru spãlare de bani. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Hunedoara si a intrat în luna septembrie la judecata pe fond.  Pop Zeno, cetãtean german, a fost acuzat cã a detinut si vândut piese de tezaur furate din situl arheologic din Muntii Orãstiei,  printre care o brãtarã de aur, podoabe dacice, monede geto-dacice, monede romane si artefacte din ceramicã si piatrã. La ultimul termen de judecatã din dosar, bãrbatul a cerut sã i se dea posibilitatea de a-si pregãti apãrarea, cerere admisã de judecãtorii Tribunalului Hunedoara. În dosarul instrumentat de Parchetul General, procucorii spun cã individul, în perioada 2005 – 2015, prin ascunderea sau disimularea adevãratei naturi a provenientei si a proprietãtii bunurilor, a dobândit, detinut si transferat prin vânzare numeroase bunuri apartinând patrimoniului cultural national, furate din situri arheologice din România.
În cursul anului 2006, Pop Zeno a vândut unui colectionar bulgar o brãtarã multispiralicã din aur (în greutate de 933,4 gr. sustrasã din Rezervatia Arheologicã din Muntii Orãstiei – situl arheologic Sarmizegetusa Regia, dobânditã în 2005), obiect pe care l-a prezentat cumpãrãtorului ca apartinând unei colectii private.
Totodatã ar fi tranzactionat cãtre diferite persoane sau societãti (din Europa si Statele Unite) peste o mie de monede (Lysimach, Solidi Iustinianians, stateri de aur tip Lysimach, denari romani  republicani, o drahmã est celticã). Conform Parchetului General, intermedierea  valorificãrii acestor bunuri a fost efectuatã de persoane care si-au asumat rolul de spãlãtori de bani si artefacte, unele trimise în judecatã, respectiv condamnate în alte cauze instrumentate de Ministerul Public. Procurorii mai spun si cã, în cadrul operatiunilor de asistentã judiciarã internationalã, Tribunalul Landului Federal Salzburg a dispus, în 2016, instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Pop Zeno, pânã la concurenta sumei de 200.000 euro.
Ministerul Culturii s-a constituit parte civilã cu suma reprezentând cheltuielile ocazionate de repatrierea brãtãrii multispiralice din aur, precum si cele conexe.
Maximilian Gânju

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.