Mina Petrila a dat ultimul vagon de huilã exact în urmã cu 3 ani, în 2015, iar acum se fac demersuri pentru ca ultima minã, cea de la Lonea, sã mai poatã sã functioneze.
Lectia a fost oarecum învãtatã si adoptatã din mers de cei din estul Vãii Jiului, care, dupã ce au pierdut sute de locuri de muncã, mina Petrila fiind cea mai veche exploatare de huilã din România, au transformat asta într-un univers al culturii. Treptat, totul a luat o nouã fatã, gratie unor oameni care au gândit asta ca pe o nouã provocare si acum edilii spun cã vor merge pe aceastã nouã linie, cea a exploatãrii culturale. Ce au însemnat acesti 3 ani, ne spune primarul Petrilei: „În primul rând, au însemnat pierderea a câteva sute de locuri de muncã pentru Petrila. Am fãcut demersurile pentru a prelua ansamblul, încã nu am reusit, dar, spre încântarea mea, aici s-au desfãsurat foarte multe activitãti culturale, care au adus oameni din tarã si strãinãtate si mã bucurã acest lucru pentru cã Petrila este vizibilã si prin fosta minã Petrila ”, a spus Vasilicã Jurca, primarul orasului Petrila.
Mina Petrila este prima care s-a închis dupã ce mineritul de huilã a fost împãrtit în exploatãri viabile si neviabile, cea de la Petrila fiind din ultima categorie. Cum era dacã cea mai veche minã nu se închidea? Era bine, o spun cei care vãd asta din punct de vedere economic. „Era, din punct de vedere economic, mai bine pentru oras, dacã mina functiona. Dar, din pãcate, din considerente economice, mina a trebuit sã fie închisã”, spune, cu regret, primarul.
Mina Petrila a fost înfiintatã în urmã cu 159 de ani si era consideratã ca fiind cea mai adâncã din Europa, cu galerii sãpate la 1.100 de metri sub pãmânt. Acum, orasul mai supravietuieste cu o singurã minã, cea de la Lonea, însã, si ea e cuprinsã în programul de închidere. „Închiderea minei Lonea va acutiza problemele din punct de vedere financiar, dar si a locurilor de muncã ce se pierd, dar eu sper ca mina Lonea sã mai scoatã huilã. Stim cã s-a solicitat la Bruxelles prelungirea termenului de închidere în subteran pânã spre 2024, sper sã se obtinã acest lucru si sã mai functioneze, iar abia de atunci sã functioneze pe programul de închidere”, sperã edilul.
De-a lungul istoriei sale, Mina Petrila, a fost o institutie de bazã pentru economia localã si nu numai. Între anii 1945 – 1947, minerii din Valea Jiului, contribuiau la refacerea economiei nationale a României, o economie sãrãcitã de aproape 4 ani de rãzboi greu. În acest timp, minerii pun umãrul serios la treabã si realizeazã o crestere a productiei de cãrbune cu 75%, însã, nu trebuie sã uitãm sângele vãrsat de cei care au pierit în adâncul pãmântului.
Diana Mitrache