„La Palatul Victoria  s-a desfãsurat o întâlnire de lucru la nivel înalt de o importantã crucialã pentru viitorul comunitãtilor din Valea Jiului”.
Este anuntul pe care Confederatia Meridian l-a fãcut luni seara, dupã întâlnirea la care au participat:  Primul Ministru al României – Viorica Dãncilã, Comisarul European pentru Politica Regionalã –  Corina Cretu, dar si secretarul de Stat din Ministerul Energiei, Doru Visan si Consilierul de Stat, Florin Radu Ciocãnelea. Acestia  au stabilit un calendar de actiuni si un mod de cooperare pentru ca propunerile din Declaratia comunã de la Petrosani sã fie puse în practicã în cel mai scurt timp posibil. La întâlnire au fost reprezentantii minerilor Darius Cîmpean, Alin Sîn si presedintele Confederatiei Meridian Ion Popescu, discutiile fiind practic în continuarea celor ce au avut loc la Petrosani.
„Continuãm ceea ce a început Confederatia Meridian, împreunã cu Sindicatul Muntele, la Petrosani. În discutii, am atins 3 mari probleme cu care se confruntã, în momentul de fatã, CEH: prelungirea activitãtii cu productie la EM Lupeni si Lonea, viitorul CEH si Ordonanta 36, iar la problema ridicatã de noi cu privire la prelungirea activitãtii cu productie la minele  Lupeni si Lonea a participat si doamna comisar european Corina Cretu. S-au stabilit pasii concret ce vor fi urmati, pentru ca aceste probleme sã fie rezolvate, atât la nivel national, cât si la nivel european”, a declarat Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Minerii au discutat despre separarea sau nu a sucursalelor în unitãti miniere sau energetice, ca si despre riscul intrãrii în insolventã, SIEG, despre problemele cu instalatia de conformare la conditiile de mediu de la Termocentrala Mintia, despre piata de energie si cãrbune pentru CEH, dar si problema investitiilor la EM Vulcan si EM Livezeni.
Diana Mitrache