Un motociclist slovac s-a rãnit grav dupã ce a cãzut cu motocicleta într-o râpã din Masivul Parâng. Pentru cã nu putea fi transportat, rãnitul a fost îngrijit pe timpul noptii de salvatori la o stânã din munte, iar dimineata un elicopter SMURD a aterizat în apropiere si l-a dus la spitalul din Tîrgu Mures.

Turistul slovac, Andrej Polak de 39 de ani, pasionat de motociclism si în special de enduro a pornit marti, alãturi de alti doi camarazi, sã exploreze Parângul, însã într-o zonã foarte sãlbaticã a cãzut cu motocicleta într-o râpã si din cauza rãnilor nu s-a mai putut ridica. Disperati, camarazii lui au cerut ajutor la o stânã nu foarte departe de locul accidentului iar ciobanul a sunat la 112. „În zona aceea este semnal la telefon însã doar în anumite locuri. Au avut noroc cã au dat peste ciobanul de la stânã pentru cã el stia exact locul de unde se poate lua legãtura cu echipele de ajutor si, în plus, ne-a putut ghida exact spre zona unde se afla rãnitul”, a declarat, Dumitru Bârlida, sef Salvamont Petrosani. Jandarmii montani si salvamontistii din Parâng au pornit marti seara cãtre zona montanã Coasta lui Rus – stâna Gheresu, din masivul Parâng unde se afla slovacul rãnit. „Jandarmii montani si salvamontistii din Parâng au ajuns în data de 18 septembrie 2012, în jurul orei 23.30, la bãrbatul accidentat din Parâng. Bãrbatul prezenta leziuni la picior si torace, dar era stabil din punct de vedere medical. Având în vedere acest aspect si îndeosebi dificultatea traseului montan ce urma sã fie strãbãtut, jandarmii montani si salvamontistii au luat decizia de a nu transporta persoana accidentatã pe timp de noapte, pentru a evita orice risc”, a precizat, lt. Nicolae Rãducu, purtãtor de cuvânt IJJ Hunedoara.

Salvat cu elicopterul

Seful Salvamont spune cã rãnitul a fost adãpostit la stânã pânã dimineata pentru cã traseul este atât de dificil încât nu se putea face transportarea în sigurantã. „Nimeni nu putea garanta pentru siguranta lui dar si a echipelor de salvare pentru cã traseul este unul extrem de dificil. A fost învelit în cojoace si adãpostit la stânã pânã dimineata când a putut fi preluat de ambulanta aerianã. Avea coaste rupte în urma cãzãturii în râpã, motorul s-a fãcut praf”, a precizat Bârlida. Ieri-miercuri, în jurul orei 9.30, elicopterul SMURD solicitat de jandarmii montani a ajuns la slovacul rãnit si l-a dus la spitalul din Târgu Mures. „Jandarmii montani si salvamontistii au pregãtit locul în care acesta urma sã aterizeze si au comunicat datele GPS pilotilor. Totodatã au marcat locul de aterizare cu o coloanã de fum”, a mai declarat, lt. Rãducu. Pe de altã parte, cei trei slovaci nu aveau ce cãuta în zona alpinã cu motociletele, însã ei nu vor putea fi amendati pentru cã nu au pãtruns într-o arie protejatã si nu existã cadru legislativ în baza cãruia sã fie sanctionati.

Printre pasionatii de motociclism de peste hotare existã chiar si o vorbã cum cã „România este tara de vis” pentru cã legea este ambiguã si li se permite accesul cu motorul în zone sãlbatice. La ei în tarã, în astfel de zone n-ar putea intra vreodatã fãrã a nu fi amendati ori chiar ajunge dupã gratii.

Maximilian Gânju