CEH vrea sã dea cãldurã, dar nu poate

Conditionãri, pasarea unor responsabilitãti si mii de cetãteni care vor sta în frig. Sunt elementele care descriu, pe scurt, situatia termoficãrii din Petrosani. Abonatii sistemului de termoficare din Petrosani ar putea sã nu beneficieze de agent termic în iarna ce urmeazã.
Oficialii Complexului Energetic Hunedoara sustin cã societatea este “este pregãtitã din punct de vedere tehnic sã înceapã productia si transportul agentului  termic cãtre beneficiarii sistemului centralizat de termoficare”, însã în acelasi timp sustin cã vor exista probleme în ceea ce priveste furnizarea efectivã a agentului termic si aruncã mingea în curtea administratiei locale de la Petrosani.

“Primãria Municipiului Petrosani a initiat demersuri în vederea organizãrii unei licitatii publice de concesionare a serviciilor de distributie a agentului termic, însã din cauza perioadei târzii si a incertitudinii în ceea ce priveste atribuirea contractului de concesiune servicii, nu suntem în mãsurã, independent de vointa noastrã sã avansãm o datã de începere a furnizãrii agentului  termic. Trebuie  precizat cã prelungirea termenului de atribuire a contractului de concesiune va obliga societatea CEH SA,  sucursala Electrocentrale Paroseni, odatã cu venirea frigului, sã înceapã golirea magistralei de termoficare pentru a proteja instalatiile împotriva deteriorãrii produse de înghet. Într-o astfel de situatie vã fi îngreunatã, dacã nu chiar imposibilã repunerea în functiune a întregii instalatii, cu  consecinta imposibilitãtii furnizãrii agentului termic cãtre beneficiari. În aceste conditii, cu toatã disponibilitatea manifestatã de societatea noastrã de a participa la  procedura de licitatie organizatã de Primãria municipiului Petrosani, ne exprimãm îndoiala cu privire la posibilitatea preluãrii serviciului de furnizare a agentului  termic pentru iarnã 2018-2019 din cauza aspectelor tehnice mentionate anterior, generate de întârzierea initierii procedurii de atribuire a contractului de concesiune a  serviciului de termoficare”,  aratã o informare a Complexului Energetic Hunedoara.

Samuel Dioane, director general al CEH.

„ Noi am încãrcat inclusiv conducta cu apã rece. O sã vedem si cu agent termic. Noi putem furniza, doar cã pasii legali pentru licitatie sunt cei prevãzuti de lege. Nu am cum sã îi modific eu. Am dispus  sã încarce conducta sã nu avem spãrturi. O sã încercãm si la cald, ca sã vedem cum stãm.  Ca sã stiu cã nu am probleme pânã în punctele termice. Depinde cum merge licitatia, sã vedem dacã suntem primiti la licitatie, fiindcã suntem o firmã cu datorii”.

Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani sustine cã procedura a fost întârziatã, însã din motive independente de functionarii publici din Primãria Petrosani.
“S-a produs o întârziere în acest demers pentru cã si Vulcanul a vrut sã intre în aceastã ecuatie a reluãrii furnizãrii agentului termic. Din pãcate, Vulcanul nu a reusit sã rezolve aceastã situatie cu sistemul electronic, pentru cã se fãcea delegarea pe Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã unde eram împreunã cu Vulcanul. Nereusind sã facã acest demers am hotãrât sã scoatem la licitatie noi singuri acest serviciu”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi,  primarul municipiului Petrosani.
Edilul a atras atentia asupra acestei probleme încã din primãvara acestui an. Astfel, odatã cu intrarea în faliment a societãtii de termoficare din Petrosani, edilii au gãsit o altã solutie pentru furnizarea agentului termic, si anume concesionarea acestui serviciu.
“În luna aprilie a fost pentru prima datã când am atras atentia cã  sistemul de termoficare si CEH vor avea o  problemã si nu stiu dacã se va mai furniza agent termic. În luna iunie, administratorul judiciar al societãtii de termoficare a anuntat cã nu va mai furniza agent termic în regim centralizat pentru cã firmã va intra în  faliment, lucru care s-a si întâmplat. În acel moment am iesit public si am spus cã este important ca cei 2000 de abonati ai sistemului de termoficare sã îsi gãseascã o sursã alternativã de încãlzire pentru aceastã iarnã pentru cã existã aceastã incertitudine de a mai furniza agent termic. Pânã la urmã, am gãsit aceastã solutie, ca administratia publicã sã reia patrimoniul care a fost dat în administrare cãtre SC Termoficare SA si am dat hotãrârea de consiliu prin care se urcã pe SEAP concesiunea acestui serviciu, urmând ca în termen de 30 de zile dacã nu se întâmplã nimic din punct de vedere birocratic sã putem sã avem un câstigãtor al acestei  licitatii si sã se reia furnizarea agentului termic”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Conditionãri
Oficialii CEH mai sustin cã existã o serie de factori care ar putea contribui la nefurnizarea agentului termic, chiar si în conditiile în care serviciul le va fi atribuit.
„Chiar dacã acest serviciu va fi atribuit societãtii noastre, ulterior încheierii contractului de concesiune, vor fi necesare noi intervale de timp pentru solutionarea unor aspecte organizatorice referitoare la încheierea de contracte individuale cu consumatorii interesati de furnizarea  serviciilor de termoficare, angajarea si instruirea personalului care va deservi, exploata si întretine retelele de distributie si punctele termice, preluarea instalatiilor, a retelelor de distributie, a aparatelor de mãsurã, efectuarea tuturor verificãrilor si reparatiilor necesare pentru asigurarea serviciului de distributie cãtre consumatori. În acest context, desi pregãtitã sã demareze în orice moment producerea si transportul agentului termic în vederea livrãrii acestuia, precizãm cã, dacã nu va fi posibilã furnizarea acestuia în iarna 2018–2019, Societatea Complexul Energetic Hunedoara  SA nu îsi asumã nici o responsabilitate,  neputându-i-se imputa vreo culpã”, mai aratã informarea CEH.
Falimentul cerut de CEH
De altfel, Complexul Energetic Hunedoara, prin Sucursala Electrocentrale Paroseni este cel care a cerut instantei falimentul societãtii de termoficare din Petrosani. Astfel, oficialii de la Complexul Energetic Hunedoara au jucat la dublu. Încã din data de 25 iulie, cu 4 zile înainte de întâlnirea de la Primãrie prin care se discuta despre viitorul societãtii de termofice, cei de la CEH au semnat un document prin care arãtau cã sunt de acord cu intrarea în FALIMENT a societãtii de termoficare din Petrosani.
“În calitate de debitor al creditorului nostru SC Termoficare SA Petrosani (…) declarãm cã în temeiul prevederilor art. 145, alin. 1, lit. C, din Legea 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventã, deoarece debitorul nu  si-a respectat obligatiile asumate prin planul de reorganizare, suntem de acord cu aplicarea  dispozitiilor prezentului articol, în sensul intrãrii în faliment”, aratã decizia CEH. Instanta a admis solicitarea celor de la Complexul Energetic Hunedoara si a declarat falimentul societãtii de termoficare în luna septembrie a acestui an.  Oficialii CEH arãtau cã datoriile restante ale S.C. Termoficare S.A. Petrosani care, la data de 27.07.2018, se  ridicau la suma de 61.781.312,71 lei, iar în iarna 2017-2018 procentul de încasare a energiei termice facturate a fost de 56.73%.
Monika BACIU

2 comentarii la „CEH vrea sã dea cãldurã, dar nu poate

 • 29 octombrie 2018 la 20:10
  Permalink

  Daca s-ar schimba tevile de Termoficare de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor Termoficarea s-ar dezvolta si rentabiliza in toata valea jiului .

  Răspunde
 • 29 octombrie 2018 la 20:27
  Permalink

  Sa se inchida Termocentralele pe lignit inferior din Oltenia (Complexul Energetic Oltenia) !

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.