Termocentrala Paroseni poate asigura agent termic în toate localitãtile Vãii Jiului, dar cu anumite conditii.  Serviciul public de alimentare cu energie termicã în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilitãti publice desfãsurate la nivelul unitãtilor administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea si responsabilitatea autoritãtile administratiei publice locale sau asociatiilor de dezvoltare comunitarã, dupã caz, scopul asigurãrii energiei termice necesare încãlzirii si preparãrii apei calde de consum pentru populatie, institutii publice, obiective social-culturale si operatori economici. Serviciul public de alimentare cu energie termicã în sistem centralizat se realizeazã prin intermediul infrastructurii tehnico-edilitare specifice, apartinând domeniului public sãu privat al autoritãtii administratiei publice locale ori asociatiei de dezvoltare comunitarã, care formeazã sistemul de alimentare centralizatã cu energie termicã al localitãtii sau al asociatiei de dezvoltare comunitarã.
”Sucursala Electrocentrale Paroseni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara detine capacitãti de producere si transport a energiei termice, care pot asigura alimentarea cu agent termic în toate localitãtile Vãii Jiului, iar conducerea societãtii si-a exprimat disponibilitatea pentru continuarea acestei activitãti prin livrarea agentului termic consumatorilor la un tarif aprobat de ANRE în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, aratã un document al ministerului Energiei.
Societatea de termoficare din Petrosani a intrat în faliment la finalul lunii septembrie. Solutia alternativã pentru furnizarea agentului termic a fost concesionarea de cãtre municipalitatea de la Petrosani a serviciului de distributie a energiei termice.
”Finantarea lucrãrilor de reabilitare si modernizare a magistralei de termoficare, racorduri alimentare puncte termice si sistem de distributie energie termicã poate fi sustinutã doar prin atragerea de fonduri de cãtre autoritãtile publice locale, fapt pentru care se impune, de urgentã, realizarea unei analize obiective în urma cãreia sã se poatã stabili dacã este fezabilã ideea preluãrii magistralei de termoficare de cãtre autoritãtile locale în vederea modernizãrii acesteia prin atragerea de fonduri nerambursabile”, mai aratã ministerul.
Numai cã redimensionarea si reabilitarea întregii magistrale trebuie privitã ca un ansamblu. Astfel, ar trebui ca acestea sã fie realizate prin ADI Termoficare, lucru de care s-a mai discutat si pânã acum, însã fãrã niciun efect.
“Considerãm cã în contextul prezentat, repararea, redimensionarea si modernizarea întregului sistem de transport si distributie a agentului termic, trebuie organizatã ca un tot unitar pe baza unui program coordonat de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã Termoficare Valea Jiului, existând astfel sanse reale de accesare a fondurilor nerambursabile în vederea atingerii acestui deziderat. Ca urmare, autoritãtile locale ale municipiilor Petrosani si Vulcan au obligatia sã asigure un sistem de termoficare inclusiv prin alocãri de la bugetul local si/sau prin alte surse de finantare, cu sprijinul efectiv al Ministerului Dezvoltãrii Regionale, Administratiei Publice”, mai noteazã ministerul.
Singurii care ar putea avea cãldurã în aceastã iarnã în sistem centralizat sunt abonatii de la Petrosani. edilii estimeazã cã undeva în jurul datei de 1 decembrie ar putea porni cãldura, asta în conditiile în care procedura de concesionarea a distributiei agentului termic nu este întârziatã din cauze birocratice.
Monika BACIU