Modificãri în sistemul sanitar. Pe portalul Ministerului Sãnãtãtii a fost publicat un document prin care se modifica numãrul orelor de gardã ce sunt efectuate de medicii de la serviciile UPU-SMURD. Astfel, conform actului intervin urmãtoarele modificãri.

“Medicii sefi de sectie/laborator/serviciu medical au program de 7 ore zilnic. Dupã articolul 4 se introduce un nou articol, art.4^1, cu urmãtorul cuprins:

“ART. 4^1(1) În cadrul programului de 7 ore în medie pe zi, medicii din unitãtile sanitare publice cu pãturi au obligatia de a acorda, cu prioritate, consultatiile interdisciplinare pentru pacientii internati în unitate sau pentru cei internati în alte spitale, în baza relatiilor contractuale stabilite între unitãtile sanitare respective.

(2) Consultatiile interdisciplinare se acordã la recomandarea medicului curant aprobatã de medicul sef sectie, medicul coordonator al compartimentului medical sau, dupã caz, a directorului medical.

(3) Medicii sef de sectie/sef de laborator sau, dupã caz, directorul medical au obligatia de a coordona si controla acordarea cu prioritate a consultatiilor interdisciplinare.

3. Articolul 5 se modificã si va avea urmãtorul cuprins:

“ART. 5(1)  Medicii încadrati în structurile de primire urgente – UPU-SMURD, UPU sau CPU desfãsoarã activitatea în douã ture în sistem de 12 ore cu 24 de ore libere;

(2) În situatia în care numãrul medicilor încadrati în structurile de primire urgentã este insuficient pentru a permite organizarea activitãtii conform prevederilor de la alin.(1) activitatea zilnicã se desfãsoarã în douã ture de câte de 7 ore”, se aratã în document.

Managerul Spitalului de Urgentã din Petrosani, Alin Vasilescu declara cã la unitatea spitaliceascã pe care o conduce acesta este programul, însã intervin alte modificãri.

„La începutul anului 2012 s-a introdus gardã la domiciliu fãrã ca aceasta sã fie plãtitã. Dacã se organizeazã aceasta gardã, exist obligativitatea ca cel de garda sã rãmânã la domiciliu, cel mult în localitate, iar în 20 min sã fie la unitate. Acelei persoane i se deconteazã strict perioada petrecutã în unitate. Cât stã la domiciliu nu considera important pentru cei care au  au luat aceastã decizie », a declara managerul SUP Petrosani, Alin Vasilescu.

La Spitalul de Urgentã din Petrosani urmeazã ca anul viitor sã îsi desfãsoare activitatea un medic rezident.

Raul IRINOVICI