Ministerul pentru Românii de Pretutindeni si Ministerul Tineretului si Sportului organizeazã, în premierã, în aceastã perioadã editia de iarnã a Taberelor ”ARC” pentru elevii de etnie românã din regiunile istorice aflate în afara granitelor tãrii. Editia de iarnã din acest an este gãzduitã în judetele Hunedoara si Gorj si cuprinde trei serii.
Prima serie de 50 de elevi din clasele a VI-a – a XII-a si cadrele didactice însotitoare a sosit deja în judet tocmai din Ucraina si Ungaria. În dimineata zilei de 28 octombrie, copiii s-au întâlnit cu reprezentantii celor douã ministere organizatoare, cu oficialitãti locale si parlamentari de Hunedoara în sala mare a Consiliului Judetean Hunedoara.
Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Bobora, le-a urat bun-venit în judetul Hunedoara, un judet considerat locul de nastere al poporului român. ”Am vãzut programul pregãtit de organizatori pentru aceastã tabãrã, care este unul dens. Începe azi în capitala administrativã a Daciei, Sarmizegetusa Regia, si se va încheia, în ultima zi, cu o deplasare la Alba Iulia, capitala Marii Uniri. Veti vedea locuri frumoase din judet, veti învãta multe, dar nu le veti putea cuprinde pe toate. De aceea, vã asteptãm sã reveniti la noi în taberele viitoare, în vizitã cu familia sau cu prietenii” a spus presedintele Mircea Bobora.
Secretarul de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, prezent la deschiderea festivã a declarat cã ”sprijinul Parlamentului si Guvernului pentru modificarea legislatiei a dat ministerului posibilitatea sã finanteze o serie de proiecte noi pentru românii din afara granitelor tãrii si sã suplimenteze numãrul de burse pentru copiii din regiunile locuite de etnici români, cum sunt cele din Ucraina sau Ungaria, si care învatã în scolile românesti de acolo”. În plus, anul acesta a crescut cu 50 la sutã numãrul elevilor care au venit în taberele din România.
Directorul Directiei Judetene pentru Sport si Tineret, Lorincz Szell, a precizat cã ”proiectul taberelor ARC în judetul Hunedoara a prins viatã datoritã ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero. Hunedoreancã fiind cunoaste potentialul judetului natal si este o mândrie sã putem fi gazdele acestor tineri. A fost important sã aducem acest proiect în judetul Hunedoara, bogat în vestigii istorice si culturale. Sigur, nu le veti putea vedea pe toate acum, asa cã ne dorim sã reveniti”. Pe lângã vizitele la monumentele istorice, la muzee si alte obiective turistice si de culturã, copiii vor participa la o serie de ateliere coordonate de profesorii de la Palatul Copiilor, vor lua parte la activitãti sportive si se vor întâlni cu reprezentantii Consiliului Judetean al Elevilor, precum si ai studentilor.
Urmãtoarele serii de elevi vor sosi în judetul Hunedoara în dupã-amiaza zilei de 03 noiembrie, respectiv 10 noiembrie.
Biroul de presã