Refuzul unui loc de muncã duce la sistarea ajutorului social. Legea a intrat în vigoare la începutul acestei sãptãmâni, iar oficialii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã Hunedoara vin cu lãmuriri suplimentare.
Cine pierde ajutorul social, mai poate beneficia de astfel de drepturi bãnesti abia dupã un an de zile.  “Persoanele apte de muncã beneficiare ale Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat pot pierde ajutorul social dacã refuzã un loc de muncã sau participarea la serviciile oferite pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã si de formare profesionalã. Începând cu data de 22 octombrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 192/2018 pentru modificarea si completarea legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Astfel, potrivit noilor prevederi, refuzul unui loc de muncã oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã si de formare profesionalã oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de muncã atrage încetarea dreptului la ajutor social. În aceastã situatie, familia sãu persoana singurã poate solicita un nou drept dupã o perioadã de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului la ajutor social”, aratã AJOFM Hunedoara.
Legea nr. 416/2001 prevede cã persoanele apte de muncã ce nu realizeazã venituri din salarii sau din alte activitãti, se iau în considerare la stabilirea numãrului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacã fac dovada faptului cã sunt în evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de muncã ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupãrii fortei de muncã si de formare profesionalã oferite de aceste agentii.
“Persoana aptã de muncã, conform prevederilor Legii nr. 416/2001, se întelege persoana care îndeplineste urmãtoarele conditii: are vârsta cuprinsã între 16 ani si vârsta standard de pensionare, nu urmeazã o formã de învãtãmânt cursuri de zi prevãzutã de lege, are starea de sãnãtate si capacitatea fizicã si psihicã corespunzãtoare, care o fac aptã pentru prestarea unei munci”, mai aratã AJOFM Hunedoara. Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, în trimestrul al doilea al anului curent, la nivelul judetului Hunedoara erau în evidente un numãr de 2.796 de beneficiari ai venitului minim garantat pentru care s-a plãtit suma de 4.199.924.
Monika BACIU