Bilant la final de sezon. Investitorii în domeniul turistic din Valea Jiului au tras linie la finalul sezonul de varã si au fãcut bilantul. Emil Pârâu este unul din acei oameni care au investit major în domeniul turistic.

El se declarã multumit de sezonul de varã care s-a încheiat. Mai mult, în Strajã s-au organizat si binecunoscutele tabere pentru elevi, lucru care a favorizat sporirea numãrului de turisti.

“Începând din acest an, chiar am avut turism de varã cel putin în zona Strajã si Pensiunea Retezat. Eu cred cã e un pas mare si pentru turismul de varã, nu stiu care e situatia din Parâng, veti vorbi cu cei de acolo, dar în Strajã am reusit sã facem în acest an foarte multe tabere pentru copii, am reusit acea tabãrã internationalã Kangooru la care au participat peste 800 de copii, pe lângã cei ce i-am avut înainte în zilele acelea, per total au fost în acea perioadã peste 1000 si ceva de copii din tarã si din toatã Europa.

Este un lucru foarte important. De asemenea important e ca si cabanierii s-au comportat foarte bine în asa fel încât copii au fost foarte încântati de zona si sperãm cã la anul aceastã tabãrã sã fie din nou în Strajã”, a declarat Emil Pârâu.

În plus, pe lângã tabere au fost si grupuri de turisti care au ales sã-si petreacã vacanta la cote înalte, la aer curat, în muntii din Valea Jiului.

„Pe lângã aceastã tabãrã au fost si altele, au început sã vinã din ce în ce mai multi turisti din tarã sã-si petreacã concediile. Pentru aceasta au fost si cheltuieli, s-a amenajat un parc de aventurã, o parte din cabanieri si din administratorii din Strajã au participat cu bani si au plãtit în ghid, datoritã lui toti cei care au fost în Strajã au putut sã facã drumetiile cu un ghid specializat gratuit”, mai spune Pârâu.

Si zona dinspre Câmpul lui Neag a început sã fie atractivã pentru turisti.

„În partea de Retezat vreau sã vã spun cã deja în acest an a fost o afacere rentabilã, la Pensiunea Retezat, pentru cã turistii s-au învãtat si au venit din Bucuresti si chiar din strãinãtate si si-au fãcut concediile aici”, a mai spus Pârâu.

Pensiunea Retezat de la poalele muntilor Retezat este fãrã sã exagerãm cu nimic un adevãrat colt de Rai. Peisajele superbe ce îti taie respiratia, la care se adãugã facilitãtile oferite atât de naturã cât si de mâna omului fac din aceastã locatie un loc pe care, dacã ai fost odatã aici, cu sigurantã nu o sã-l uiti niciodatã. Pentru cei care iubesc naturã, dar care vor si un pic de aventurã, Pensiunea Retezat, aflatã între Campu lui Neag si Cheile Butii este locul ideal. Desi sunã ca un clip de reclamã, putine locuri din România oferã turistilor atât de multe lucruri frumoase si un cadru feeric.

Turistii care ajung aici au parte, pe lângã relaxarea la aer curat pe marginea unei piscine si  de un traseu unicat printr-o pãdure cu un circuit de aventurã, dar si educativ, cu pesteri si locuri pe unde pe vremuri se ascundeau haiducii.

Aici au fost amenajate si câteva pesteri care pânã acum nu au mai fost puse în valoare si unde accesul este posibil doar cu însotitor. Turistii care ajung aici au parte de un traseu unicat, educativ pentru cei mici, dar nici cei mari nu se plictisesc.

Aici a fost amenajat un traseu pe parcursul cãruia turistii viziteazã o pesterã, ori o grotã a unui pustnic. Pe traseu apar din loc în loc tot felul de urme de animale care ascund informatii despre animalul cãruia îi apartine. Pe lângã acest traseu, iubitorii de adrenalinã au la dispozitie si un parc de aventura unde pot sã coboare cu tiroliana, sã se catere ori sã meargã pe scãri suspendate la înãltime, dar si sã se relaxeze la aer curat pe marginea unei piscine.

Raul IRINOVICI