Dosarul Uricani 2011 a ajuns pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia. Toate pãrtile din dosar au fãcut apel la sentinta Judecãtoriei Petrosani care i-a condamnat pe inculpati.
16 octombrie este primul termen de judecatã din dosarul în care patru fosti sefi ai minei Uricani au fost condamnati pentru ucidere din culpã.  La primul termen care s-a derulat în data de 16 octombrie, doi dintre inculpati, respectiv Moga Florin Nicusor si Moldovan Florinel au solicitat amânarea cauzei pentru angajarea unui apãrãtor. Astfel, instanta de la  Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit un nou termen de judecatã pentru data de  13 noiembrie.  Aurelian Ciucã si Florin Nicusor Moga au fost  condamnati la patru ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpã.Instanta a stabilit si termen de încercare de 7 ani, pentru cei doi.  “Condamnã pe inculpatul Ciucã Aurelian Dragos la pedeapsã de 4 (patru ani) închisoare, pentru  infractiunea de ucidere  din culpã. (…) Dispune  suspendarea sub  supraveghere a executãrii pedepsei principale si  accesorii aplicate inculpatului Ciucã Aurelian Dragos pe un termen de încercare de 7 (sapte ani)”, aratã solutia Judecãtoriei Petrosani.  “Condamnã pe inculpatul Moga Florin Nicusor la pedeapsã de 4 (patru ani) închisoare, penrtu  infractiunea de ucidere din culpã. (…) Dispune  suspendarea sub supraveghere a executãrii pedepsei principale si accesorii aplicate inculpatului Ciucã Aurelian Dragos pe un termen de încercare de 7 (sapte ani)”, aratã aceeasi instantã. Claudiu Butari a fost  condamnat la 3 ani si sase luni de închisoare cu  suspendare, iar Florinel Moldovan a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. Judecãtoria Petrosani a decis, însã,  încetarea procesului penal pentru infractiunile la  sãnãtatea si securitatea în muncã, în cazul celor 4 inculpati.  În schimb, inculpatii  trebuie sã plãteascã în  solidar, cu Compania Nationalã a Huilei, despãgubiri rudelor  victimelor decedate în  accidentul de muncã.  Astfel, câte 120.000 de lei se vor achita cãtre cei cinci copii ai victimelor, 70.000 de lei se vor achita nevestelor minerilor decedati, iar una din rudele victimelor decedate va primi 20.000 de lei. Sentinta Judecãtoriei Petrosani nu este definitivã. Aceasta poate fi atacatã cu Apel, la Curtea de Apel Alba Iulia, în termen de 10 zile de la comunicare.
Cinci angajati ai EM Uricani si-au pierdut viata, pe 5 februarie 2011, într-o explozie care a avut loc la 430 de metri adâncime, în subteranul minei. Deflagratia s-a produs dupã ce o echipã formatã  dintr-un inginer si patru electricieni a executat lucrãri de revizie la un  transformator electric si apoi a cuplat instalatia. În dosarul accidentului de muncã de la Mina Uricani din 5 februarie 2011, soldat cu moartea a cinci  electricieni, au fost trimisi în judecatã patru fosti sefi ai Exploatãrii Miniere.
Monika BACIU